“Çocukluğumda , dışı
koyu nefti yeşil ,içi kıpkırmızı şeker gibi karpuzdan çıkan, simsiyah iri
çekirdekleri taze çıtlamayı severdim. Yemediğimiz
karpuz çekirdeklerini annem yaz
boyunca toplar, yıkar ve kuruturdu. İnce
saçtan yapılmış kahve kavurduğu tavada kavurduğu zaman evde zahter yapılacak
demekti. Mis gibi kokar…
2006 yılında
Suriye’ye gittiğimde bir heves aldığım bir paket zahteri Mersin’de tanıştığım
Suriye’li bir kadına hediye ettiğimde çok sevindi doğal olarak. Biz yiyemedik,
çok baskın tadı olan farklı baharatlarla zenginleştirilmişti. Damak zevkimize
uymadı. Yıllarca evimizde mis gibi taze
ekmeğe bandırdığımız ev zeytinyağı ve
zahter buluşmasını lezzet olarak bulamamıştım.
Annemin ölçüsüz yaptığı
zahter , benim mutfağımda artık ölçülerek
yapılır oldu. Çukurova mutfağı
tadında….”
İşte benim
hikayem….Zahteri severek yapmamın nedeni ;1920 li yıllarda Girit /Kandiye’den
Mersin ‘e yerleşen anneanne dolayısıyla anne mutfağı ve zeytin yağına olan
düşkünlüğüm; biliyorum….
Karışımım
karpuz çekirdeği, susam, sarı leblebi, kimyon, kekik, sumak ve tatlı pul
biber’den oluşuyor.
Malzememi Mersin’nin güvendiğim baharatçısından özenle seçerek az miktarda alıyorum. Malzemeyi taze ve belli miktarda hazırlıyorum. Siparişime göre taze çekiyorum. Ürünüm katkısız olduğu için saklama şartı serin ve kuru ortam….
Malzememi Mersin’nin güvendiğim baharatçısından özenle seçerek az miktarda alıyorum. Malzemeyi taze ve belli miktarda hazırlıyorum. Siparişime göre taze çekiyorum. Ürünüm katkısız olduğu için saklama şartı serin ve kuru ortam….
İçindeki malzeme
tek tek elimden geçmeliydi. Susamı alıp kendim kavurmalıyım. Kekiğin çöpleri
temizlenmeli, kimyon diş olarak alınıp yıkanıp kumundan arındırmalı, susam
özenle kavrulmalı..v.s v.s Evimde
soframa nasıl koyuyorsam, satışa sunduğum zahter de aynı özeni gösteriyorum prensibim bu…
http://portakalvecicek.blogspot.com.tr/2013/11/toz-kimyon-nasl-hazrlanr.html
Ev yapımı ve katkısız zahterimin tadına bakmak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz ....
Elektronik posta: kemila@hotmail.com
Instagramdan;https://www.instagram.com/portakalvecicek/
Elektronik posta: kemila@hotmail.com
Instagramdan;https://www.instagram.com/portakalvecicek/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder