16 Mart 2016 Çarşamba

PAZI SARMASI(Bulgur ile)



Teyzem bana uğrar mısın bahçeden taze pazı getirdim deyince ,yıllar önce bir akrabamda yediğim bulgurlu pazı sarması aklıma geldi….
Rahatça söyleyebilirim ki 20 seneden fazla olmuş….
Sivas’a görev yapan eşi  ile birlikte gitmişti  Özen hala… Mersin ‘de  Plaj yolunda bir öğlen gittiğim evlerinde sofralarına misafir olduğumda yemiştim. Özen hala sanat tarihi öğretmeni idi. Adana’da da uzun yıllar öğretmenlik yapmıştı. “Mehlika öğretmen”, bizlerin Özen halası … Anmadan geçmem mümkün değil….Sivas da bu yemeği öğrendiğini söylemişti. Rahmet ile anıyorum…
Tarifimi hatırladığım ve unutamadığım tadıyla hazırladım….Eğer dolma ve sarmalarınız da mutlaka et olsun diye ısrar edenlerden değilseniz bu lezzet tam size göre….

Malzeme listemize geçelim:

20-22 adet pazı
1 adet kuru soğan
¾ su bardağı pilavlık bulgur
½ tatlı kaşığı biber salçası
¾ çay bardağı sıvı yağ
8-10 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tepeleme kuru nane
Tuz
Karabiber







Pazıların kalın dallarını kesin. Kaynayan suya daldırarak yumuşamasını sağlayın(Uzun süre haşlamayın ,yırtılır) Soğuk sudan geçirerek soğumaya alın.
İç için, yemeklik doğradığınız soğanı ve sıvı yağı tencerenizle ocağa alın. Pembeleşmesine izin vermeden salçalarınızı ekleyin 1-2 dk daha kavurun. 

Bulguru ekleyin.1 çay bardağı sıcak su ile suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çekmeye yakın kuru nane, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberini ekleyin.

Pazıların orta sert damarını çıkartın. Her yaprağı 2 ye bölün. Eğer pazı yaprakları arasında küçük olanlar var  ise bir yapraktan bir sarma çıkartabilirsiniz. Büyükleri 4 eşit parçaya da bölebilirsiniz.
Muska şeklinde sardığınız sarmaları tencere dizmeden, tencere dibine orta sert damarları ekleyin.
Üzerine porselen kapak kapatarak tenceredeki sarma seviyesinde su ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Sarımsaklı yoğurt ile sıcak servis yapın…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder