Katmer yapımını,geçen hafta sonu Gaziantep'e yaptığım 2 günlük ziyaretin kısa bir arasında görüntüledim. Bu nefis lezzet ,öncelikle sabah kahvaltısında çay ile tüketiliyor. Ya da istediğiniz her an sıcak sıcak simit ve katmer dükkanlarında bulabiliyorsunuz. Antep fıstığı ile taclanan bu lezzet,zengin Gaziantep mutfağının nefis tatlarından biri. Siz siz olun, katmer yemeden bu şehirden dönmeyin....
Hamurdan parçalar kopartılıp bezeler hazırlanıyor,merdane yardımıyla yemek tabağından büyük açılıyor.
Artık hamuru elle şekillendirmez zamanı,usta pamuk yağı ile yağladığı mermer tezgaha da yapıştırarak ve havada 2 turda açarak hamuru incecik hale getiriyor.
Tezgahta yerini alan hamurun önce kenar kalınlıkları kesiliyor,kare şekli veriliyor.Kare şekilli hamura,önce su ile yumuşatılmış kaymak,toz halinde şeker ve antep fıstığı serpiştiriliyor.Çekimleri yaparken bir ses duyuldu, "Çek ablama bir diyet".Diyet katmer ,az şekerli veya şeker hiç konmuyor :)Öyle tatlandırıcı felan eklenmiyor.Zaten bir lezzet hele yöreselse ve seyahatteysem anlamadığım kısmı diyet,bir şeyi yiyeceksen bir lokmada olsa hakkıyla yiyeceksin.
Yada hiç yeme!
Zarflanarak kapatılan katmer pişirime hazır...
Ustanın çırağı katmeri internette paylaşacağımı duyunca "abla ya beni de çek "deyip poz vermeyi ihmal etmedi:))
Fırında 4-5 dk pişen katmer üzerine antep fıstığı serpilerek sıcak servis ediliyor.
Merhabalar,
YanıtlaSilsayfanızı Refika şefin sayfasında tesadüfen farkettim. Harika paylaşımlarınız var. Bu katmeri de mutlaka deneyeceğim. Çok beğendim :) Sizi izlemeye aldım...
Bana da beklerim : http://fatoscatadlar.blogspot.com/
Güzel paylaşımlar diliyorum.
Sevgiler...
Sevgiler Fatma hanım :)
Silaman Tanrım, bayıldığım tatlı, İstanbul'da Antep mutfağı yemekleri yapan Kübban'da yenilebilir, bu arada fotoğraflar ve anlatım için teşekkürler, ben de orijinal tarifi merak ediyordum:)
YanıtlaSilOrijinal tarif bu Yasemincim..Herşey yerinde yöresinde :)Sabah sabah bir güzel yeniyor sorma :)))
Sil