Taze patates ve sarımsak,
sevdiğim bahar sebzelerinden…Tam olgunlaşmadan, acımadan ve kartlaşmadan
mutfağımda yerini alır, tüketmekten zevk alırız…..Taze sarımsak başı , bu tarif
için ideal.Taze olmasına rağmen ne baskın kokusu sizi ve
etrafınızı rahatsız ediyor,nede tadı .Şimdi tam zamanı diyerek tarifime
geçiyorum:
600-700 gr köftelik kıyma
(dana kuzu karışık)
25-30 adet taze diş sarımsak
1 su bardağı dövülmüş kuru
ekmek
1 tatlı kaşığı kimyon (silme)
1 tatlı kaşığı tatlı pul
biber(silme)
1tatlı kaşığı biber
salçası(renk için,silme)
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz(ev biber
salçanızın tuz miktarına göre ayarlayınız)
5-6 çorba kaşığı zeytinyağı
½ çaykaşığı karbonat
1-2 damla limonsuyu
Sarımsağınızı tuz ile havan’da dövün(özü çıkmalı)
Kıyma, zeytinyağı ,karbonat ve limonsuyu hariç tüm
malzemeyi iyice harmanlayın.Harca kıyma
ve zeytinyağını ekleyin ,karbonatı limon suyu ile kabartarak 7-8 dk yoğurun.En az 2 saat buzdolabında dinlendirin
ve tekrar yoğurun.Köftelere yassı şekiller vererek,az yağda kızartın.
Taze patatesi, nasıl değişik
sunarım düşüncesiyle daha önce http://www.devletsah.com/hasselbacken-patatesi/ sitesinde gördüğüm kesme şekli aklıma geldi,kesme
tahtasına bantladığım 2 ahşap kalemin arasına yerleştirdiğim ve ince
dilimlediğim patatesi tüm olarak kızgın yağa attım.Sonuç ;benim için son derece
memnun edici…Patatesi öyle kızarmış
çıtır çıtır beklemeyin.Kabuğu ile kızarmış olduğu için az yağ çekmiş haşlama
gibi oluyor.Yağınızın patates seviyesinin üstünde olması yeterli…
Dün,Anneler günü nedeniyle
dışarıda olduğumuz için,kalan köfteler bu gün mutfağımda salçalı olarak
fırında(Domates ve ev biber salçası
sulandırıldı, kekikle lezzetlendirildi, domates dilimleri ile süslenip fırınlandı)….Ne diyelim,bir tarif iki çeşit lezzet…Afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder