22 Mayıs 2012 Salı

Çorum'dan izlenimler ve lezzetler:İskilip Dolması ,yırtma,sirke salatası,un helvası









Orta Anadolu'nun Karadeniz'li olmayan ancak Karadeniz'in yeşilliğine sahip Çorum'un şirin beldesi İSKİLİP...Sıcak insanı,bozulmayan doğası ve kendine has lezzetleri,ressam Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun aşık olduğu ve eserlerine ilham olan yer....

Tarım ve hayvancılığın yanı sıra,küçük esnafların olduğu küçük ara sokaklarıyla,yerel el sanatlarıyla da dokusunu kaybetmeyen tam bir Anadolu beldesi..Semercilik ve sepetcilik bunlardan birkaç tanesi...






Bu yıl Lıons MD 118-U Başkanlar kampı 18-20 mayıs 2012 de  Çorum'da yapıldı.Yeni dönem başkanları bizler yoğun eğitimin yanı sıra,bu güzel şehri ve beldelerini de görme fırsatını yakaladık.....



Konu seyahat olunca,  "Yerinde -yöresinde lezzet,en iyi lezzet" .......İşte bu yörenin düğün- cenaze gibi törenlerinde de toplu sofralarının vazgeçilmezi İskilip Dolması,hazmı kolaylaştıran Sirke salatası. Restaurantın sahibinden,yine yöresel Yırtma.Ne yalan söyliyeyim,ben tadına doyamadım  Yırtma'nın ve İskilip Dolmanın...



Çorum'dan İskilip'teki restauranta ulaştığımızda mutfağı sordum,ancak beni bahçeye yönlendirdiler.Usta, pilavı ve eti hazırlamıştı,ancak ben size yapılışını anlatacağım:

Büyük kazanlara alınan soğan, tereyağ ve zeytinyağı kavruluyor,ardından yöresel pirinçle pilav pişiriliyor.Pilav, beyaz pamuklu kumaştan çuvallara alınıyor.

Yine aynı kazanlara  kemikli etler alınıyor,suyu, baharatı ve tuzu ayarlanıyor.İçine 3 ayak  yerleştiriliyor.Sini üzerine yerleştirilen çuvalla birlikte pilav saç ayağın üstüne yerleştiriliyor.



Kazan içindeki son işlem yağlı kağıt,çuvalların üstüne seriliyor.Kapağı kapatılan kazanın kenarı,az bir miktarı açık olmak üzere hamurla kapatılıyor.Bunu duyduğumda işte bakır tencere işte düdüklü tencere  mantığı demekten kendimi alamadım :)Altında 12 saatlik odun ateşi..



Pilavın bukadar lezzetli olmasının sebebi kanımca pirincin cinsi,etin  buharında lapa olmaması( yağlı kağıtla önlenmesi) ama en önemli püf nokta etin kokusunun sinmesi,çünkü bu yörede hayvanlar  doğal besleniyor.
       Yırtma,sulu yemek olarak kondu soframıza,ekşili sebze lezzetseverlere şiddetle önerim.Taze yapraklar yırtılarak bulgur ve etle pişiriliyor,hani yaprak sarmalarımızı çok pişirdiğimiz zaman alt sıra dağılır.Salçalı,sulu ve ekşili versiyonu.Kaşıkladıkça kaşıklayası geliyor insanın....


Sirke salatasını önce bildiğimiz cacığa benzettim,pembe  rengi değişik geldi  ve kaşıkladığınız zaman sonderece sulu  lezzet.Meğer "Çatal kara" üzüm cinsi bu yörede de üretiliyormuş.Yöresel üzümden yapılan sirke,bu lezzette yerini almış.Hazmı kolaylaştırdığı için İskilip dolmasının yanında yer alıyor.Bence çok yakışan bir lezzet.

Un helvası,sütlü ve tereyağlı.Bildiğim lezzetiyle şekliyle çok farklı,bembeyaz rengi ve lezzetiyle finaldi.Nefis...


Siz siz olun,Çorum' a giderseniz,İskilip'i mutlaka görün ve lezzetlerini tadın...
Resim yazısı ekle

2 yorum:

  1. Harika bir yazı olmuş, fotoğraflarda iştah kabartıcı.. İskilipli olan oldukça yakın bir arkadaşım var ama böylesine lezzetli yiyeceklerden hiç bahsetmemişti kendisine sitemlerimi en kısa zamanda bildireceğim:)

    YanıtlaSil
  2. Keriman hanımcım, ne güzel fotoğraflar. Teşekkür ederim.
    Bu pilav bildiğiniz gibi nefis oluyor. İç Anadolu mutfağı biraz duru, baharatsız ve az salçalıdır ama lezzet her zaman kendini gösterir. Garipliğe bakın ki yörede yetişen bitki çeşidi o kadar az ve kısa zamanlarda elde ediliyor. Yaprak zamanı çıkan yapraktan bile yemek keşfedilmişmiş. Benzer yemeği Erzincan - Kemaliye'de yemiştim orada yeşil mercimekle yapılıyor.
    Paylaşım için teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil