10 Temmuz 2012 Salı

Zeytinyağlı Barbunya


Zeytinyağlı barbunya bir evde 50-60 yıldır aynı şekilde pişer mi?Bizim evde pişer.Hesap basit….

Aile dostumuz  Hamiyet Arman 1920 li yıllarda annesi İsmet hanım teyzenin kucağında Girit’ten  mübadele ile geldiğinde  henüz kırkı çıkmış imiş.Hamiyet teyze sağ bugün sağ 85 yaşının üstünde.Anlaşılıyor ki, Giritli'lerin uzun yaşam kaynağı zeytinyağı, yaşadıkları şehrin mutfağına  ailesiyle birlikte gelmiş.
   Annem zeytinyağlı barbunyayı pişirmeyi Hamiyet abla’dan öğrendim derdi.Genç kızlık ve yeni evlilik dönemleri beraber geçtiğini hesaplarsam evet bizim evde zeytinyağlı barbunya bizim evde hep aynı pişer J
       Taze barbunya’ya sarımsak ve salça koymak yerli halkın işi,birde havuç….Pilaki ile zeytinyağlı taze barbunyayı karıştırmamak gerekiyor kanımca.Kuru barbunya ve kuru fasulya plakisine daha çok yakışıyor  salça.
        Giritliler yerli halk değimli?Elbette yerli,ancak zeytinyağlılara  salça eklemek yaşadığım yörede  Arap kökenlilere ait damak zevki….
      Tarifini verdiğim zeytinyağlı barbunyanın yaz domatesinin ait hafif ekşimsi tadıyla ve domatese oranla  dengeli eklenen kuru soğanıyla hafif çatlatılarak, zeytinyağının yakılmadan   pişirilmesi önemli…İşte tarif.



1kg Fransız barbunya(ayıklanmış 4 su bardağı)

2 adet kuru soğan

3 adet domates

2 Adet yeşil biber

¾ subardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı şeker(silme)

Tuz

3 su bardağı sıcak su(barbunyanızın cinsine göre ve ateş hızına göre değiştiriniz)



Barbunyayı taze kabuklarından ayırarak,kaynar suda kara suyu çıkıncaya ve hafif yumuşayınca kadar(15 dk kadar)haşlayalım(Barbunyanızın cinsine göre değişebilir)



Soğanları yemeklik ,biberlerimiz halka doğrayalım.Zeytinyağımızın yarısını çelik tencere alalım,soğanları ardından yeşil biberleri ekleyerek hafif kavuralım.Kabuğu soyulmuş 2 tavla zarı büyüklüğünde domatesi ekleyerek tencere kapagı kapalı 15 dk pişirelim.
   Pişen sosa sıcak barbunyaları ekleyelim,sıcak suyunuzu,şeker ve tuzumuzu ekleyelim.





Yaklaşık 40-50 dk orta hararetteki  ocakta suyunu çekinceye ve barbunyalar çatlayıncaya kadar pişirelim(yarım kapak açık).Yemeğimizi ocaktan almaya yakın kalan zeytinyağını ekleyelim.
3-4 saat oda sıcaklığında bekletelim.

       Zeytinyağlı barbunyanın yanında  benim tercihim acı sivri süsbiber ve taze ekmek…Süs biberler saksıdanJ





Afiyet olsun.


2 yorum:

  1. Bende aynen sizin gibi pisiriyorum.Zeytinyaglilarda salca cok ilginç geldi, ama su ara domatesler muthis guzel.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ihlarmurcum,bizim evimizde de zeytinyağlı yemeklere salça kullanılmaz.Ama yaşadığım yörenin alışkanlığı nedense...Sizinde belirttiğiniz gibi mis gibi domates varken :)....Sevgiler

    YanıtlaSil