Zeytinyağlı barbunya bir evde 50-60 yıldır aynı şekilde
pişer mi?Bizim evde pişer.Hesap basit….
Aile dostumuz Hamiyet Arman 1920 li yıllarda annesi İsmet
hanım teyzenin kucağında Girit’ten
mübadele ile geldiğinde henüz
kırkı çıkmış imiş.Hamiyet teyze sağ bugün sağ 85 yaşının üstünde.Anlaşılıyor
ki, Giritli'lerin uzun yaşam kaynağı zeytinyağı, yaşadıkları şehrin
mutfağına ailesiyle birlikte gelmiş.
Annem zeytinyağlı barbunyayı pişirmeyi Hamiyet abla’dan
öğrendim derdi.Genç kızlık ve yeni evlilik dönemleri beraber geçtiğini
hesaplarsam evet bizim evde zeytinyağlı barbunya bizim evde hep aynı pişer J
Taze barbunya’ya sarımsak ve salça koymak yerli halkın
işi,birde havuç….Pilaki ile zeytinyağlı taze barbunyayı karıştırmamak gerekiyor kanımca.Kuru barbunya ve kuru fasulya plakisine daha çok yakışıyor salça.
Giritliler yerli halk değimli?Elbette yerli,ancak zeytinyağlılara salça eklemek yaşadığım yörede Arap kökenlilere ait damak zevki….
Giritliler yerli halk değimli?Elbette yerli,ancak zeytinyağlılara salça eklemek yaşadığım yörede Arap kökenlilere ait damak zevki….
Tarifini verdiğim zeytinyağlı barbunyanın yaz domatesinin
ait hafif ekşimsi tadıyla ve domatese oranla
dengeli eklenen kuru soğanıyla hafif çatlatılarak, zeytinyağının
yakılmadan pişirilmesi önemli…İşte tarif.
1kg Fransız barbunya(ayıklanmış 4 su bardağı)
2 adet kuru soğan
3 adet domates
2 Adet yeşil biber
¾ subardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı şeker(silme)
Tuz
3 su bardağı sıcak su(barbunyanızın cinsine göre ve ateş
hızına göre değiştiriniz)
Barbunyayı taze kabuklarından ayırarak,kaynar suda kara suyu
çıkıncaya ve hafif yumuşayınca kadar(15 dk kadar)haşlayalım(Barbunyanızın
cinsine göre değişebilir)
Soğanları yemeklik ,biberlerimiz halka
doğrayalım.Zeytinyağımızın yarısını çelik tencere alalım,soğanları ardından
yeşil biberleri ekleyerek hafif kavuralım.Kabuğu soyulmuş 2 tavla zarı
büyüklüğünde domatesi ekleyerek tencere kapagı kapalı 15 dk pişirelim.
Pişen sosa sıcak barbunyaları ekleyelim,sıcak suyunuzu,şeker
ve tuzumuzu ekleyelim.
Yaklaşık 40-50 dk orta hararetteki ocakta suyunu çekinceye ve barbunyalar
çatlayıncaya kadar pişirelim(yarım kapak açık).Yemeğimizi ocaktan almaya yakın
kalan zeytinyağını ekleyelim.
3-4 saat oda sıcaklığında bekletelim.
Zeytinyağlı barbunyanın yanında benim tercihim acı sivri süsbiber ve taze
ekmek…Süs biberler saksıdanJ
Afiyet olsun.
Bende aynen sizin gibi pisiriyorum.Zeytinyaglilarda salca cok ilginç geldi, ama su ara domatesler muthis guzel.Elinize sağlık.
YanıtlaSilIhlarmurcum,bizim evimizde de zeytinyağlı yemeklere salça kullanılmaz.Ama yaşadığım yörenin alışkanlığı nedense...Sizinde belirttiğiniz gibi mis gibi domates varken :)....Sevgiler
YanıtlaSil