24 Mayıs 2013 Cuma

Zahterli(Taze kekikli) Domates Salatası




Taze kekik kokusu aldığım zaman bahar gelmiş demektir benim için…Kaç kişi bu nefis kokuyu sever bilmiyorum.Et yemeklerimizin eşlikçisi,mutfağımdan eksik etmediğim baharatım….Geçen gün gittiğimiz  kır lokantasının kapısında  bir ablamı taze dağ kekiği satarken gördüm.Durur muyum,hemen aldım.Torbası 5 TL…Ne zahmet dağ başına çık tek tek topla kekiği.

Bir kısmını kurutmalı,diğer kısmını zeytin yağına basmalı.Tazecikten çayını yapmak lazım  ,birazda çok sevdiğim domatesli salatasını ....Zeytin yağına bastığım kekikte işlemden geçti,tadını buldu….neler yaptım,paylaşacağım.

Kahvaltıda domatesi çok severim,çay ve peynir olsun yeter….Başka katık aramaya gerek yok ekmeğe.Bu sefer kekik şenlendirdi domatesimi.

Tarifim şöyle:

20-25 dal filizi taze kekik(zahter)
1 adet iri domates
2 adet kornişon turşu.
Küçük boy yağ biberi(kapya)
Zeytinyağ
Limonsuyu veya nar ekşisi
Tuz

Ben tarifimi kahvaltılık hazırladım.Eğer akşam sofralarınızda yer alacaksa bu  tarif, taze soğan ve/veya sarımsak eklemenizi öneririm.

Dallarından kopartılmış filizleri yıkayın.Tuzla ovun.10 dk kadar bekletin.Soğuk sudan geçirip,iyice kurulayın.Bu işlem kekiğin sert tadını ortaya çıkarıyor ve acılığını alıyor.

Kornişon turşu,kabuğu soyulmuş domates ,biberi minik doğrayın.Kurumuş kekikle  harmanlayın.Zeytinyağ ve limon suyu lezzetlendirin,tuzunu ayarlayın.

Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize sağlık. En kısa zamanda denemek istiyorum. Mis gibi kekik kokusu buralara kadar geldi. Bloğunuzu severek takip ediyorum bana da beklerim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selda Hanım,çok teşekkür ederim.Bende vakit buldukça blogunuzu takip etmeye çalışıyorum.Yeni tariflerde görüşmek üzere..Sevgiler

      Sil
  2. Burdaki pazarlarda taze kekik demeti 3 liraya satılıyor :( keşke ben de torba torba kekiğe sahip olsam.. bayılıyorum onun dağlardaki kokusuna... elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çukurova'nın bereketi diyelim....Momentos 1 bağ ile de bu tarifle kahvaltınızı zenginleştirmek mümkün...Afiyetle.

      Sil