19 Temmuz 2013 Cuma

Kışlık Közlenmiş Patlıcan ve Patlıcan salatası




Temmuz ayı ortası için kış hazırlığı erken mi bilmiyorum,ama yaylada olunca bir de elinizin altında sebzeler meyveler tazecik iken duramıyorsunuz.Ateş de yakılmış iken 2 tane patlıcan közleyip  yapıp bu günü kurtarayım hiç olmuyor.

Odun ateşinde mis gibi kokar bostan  patlıcanı,gerçek köz kokusu bu patlıcanla yaptığınız her lezzete özel bir tat kadar...Ben mümkün olduğu kadar elektrik fırında közleme yapmıyorum. Çünkü "gerçek"közleme olduğuna lezzet olarak inanmıyorum. Özelllikle patlıcan severseniz odun közünde pişen tadı aldıktan sonra fırında bu işin gerçek tadı olmadığını anlarsınız.

Şimdi yaz hangimiz bir yerlerde mangal yakmıyoruz ki,alıverin 10-15 adet patlıcan atın közün üstüne...Kabukları ayıklamayı  piknik dönüşü evde bile yapabilirsiniz.



Kabuklarını temizlediğiniz patlıcanları saplarından da ayırarak limonlu suya koyun .1-2 saat bekletin.Renginin beyazlaştığını göreceksiniz.Limon su dan süzerek ve iyice sıktığınız  patlıcanlarn istediğiniz adetlerde poşetleyerek derin dondurucuya koyun.Bütün kış kullanacağınız nefis közlenmiş patlıcanlarınız hazır.Kullanacağım zaman oda sıcaklığında 1-2 saat bekletiyorum.Daha hızlı çözülmesi için sıcak su dolu bir kaba da koyup çözdürebilirsiniz.

Kokusu buraya  geldi diyenler için,çiğ sebzeler yaptığım köz kokulu sumaklı nefis patlıcan salatamın tarifi şöyle:


  • 3 Adet közlenmiş bostan patlıcanı
  • 2 adet domates
  • 4-5 adet sivri biber
  • 8-10 dal maydanoz
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 çay kaşığı sumak
  • Tuz
Sos için
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 3 diş dövülmüş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı limonsuyu



 Patlıcanları közleyin,kabukları soyun,küçük kuşbaşı ebatın da doğrayın,derin bir kasede kabukları doğranmış tavla zarından biraz büyük doğradığınız domates,ince kıyılmış maydanoz ve biberlerle harmanlayın,kuru soğanı ay biçimde ince doğrayın,tuzla hafif ovun,sumakla birlikte patlıcanlı karışıma ekleyin.



Sos için zeytinyağı sarımsak ve limon suyunu karıştırın,patlıcan salatasına ekleyin.10 dk kadar sosu çekmesi için bekletin.Servis tabağınız alın
Afiyet olsun.
Not:Ölçü 7-8 kişiliktir,salatanıza eksi olarak sumak yerine nar ekşisi de ekleyebilirsiniz,ancak kararttığı için ben tercih etmiyorum.


5 yorum:

  1. Közlenmiş patlıcanla yapılan kışlık patlıcan bir başka oluyor, elbette. Ben de mangal yapamamışsak, odun fırınına gönderiyorum, o da fena olmuyor.
    Bu salataya eşim bayılır, bir de zırhtan geçirip inceltiyorum. Oluyor birşeyler...
    Fotoğraflardan is ile lezzetin kokusu geldi, ellerine sağlık.
    Bereketli sofralarda, dostlarla yeyin, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Sare,ahh odun fırınları elbette aynı lezzeti elde etmek mümkün.İnşallah "köz salata"yı zıhtan geçirip paylaşacağım.Bu günlük közlenen malzemem bu....Kebap salatası harika olur

      Sevgiyle,sofralarımız bereketli olsun ...

      Sil
  2. ellerine sağlık canım seni takibe aldım bende beklerim sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Közleme Makinesi ile hiç közlemeyi denediz mi? Taşta közlediği için korateşte közlenmiş gibi oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim pratikdir özellikle ateş yakma imkanı olmayanlar için.Ancak gerçek odun kokusunu ve köz tadını vermediğini biliyorum...

      Sil