4 Aralık 2013 Çarşamba

Spiral Kesme Bükme Börek


Hafta sonu yaklaşıyor…Öyle bir börek olsun ki  sofralarınızı şenlendirecek , ister sabah kahvaltı da ister çay saatlerinizde yapabileceğiniz sıcak sıcak; pastırma ve kaşarın nefis uyumuyla taçlansın ….


Hazır yufkadan çeşitli börekler görüyorum  internette…Pilelisi, büzmesi, midyesi  v.s…Hepsinin kendine özgü katlaması var.
İstedim ki bu böreğin katlama ve kesme şekli  bana özel olsun. Yufkayı tezgaha serip bir beş  dk kadar bakıştık. Şablon hazırlasam mı diye düşünmedim değil… Ancak ilk kesişte kafam da tasarladığım şekli elde ettim.
Malzeme zaten hazırdı buzdolabımda, kaşarı rendelemek ve pastırmaları küçük parçalara ayırmak  kaldı. Azıcık ara sos çırpılacak…
Sizi merakta bırakmadan tarifimize geçelim:
1 adet  büyük yufka
150-200 gr taze kaşar peyniri
80-100 gr pastırma

Yufkaya sürmek için:
1 yumurta (sarısı ile akı ayrılacak)
¾ çay bardağı süt ve sıvı yağ karışımı

Peynirimizi  rendeleyelim , pastırmalarımızı elimizle istediğimiz ebatta bölelim. Yumurtanızın akını sarısından ayırın. Yumurta akı,süt  ve yağ karışımını bir kaseye alalım iyice çırpalım.
Yufkamızı  tezgaha açalım. Kenarından  10-12 cm kadar iç kısma doğru düz keselim.

 Bıçağımızı kaldırmadan dış kenar uzaklığını esas alarak yufkanın esas şeklini kaybetmeden, yufkamızı spiral şekilde keserek kesme işlemini yufkanın ortasında bitirelim. Keserken püf nokta ,  10-12 cm lik genişliği ve yufkanın bütünlüğünü kaybetmemek.


Kalın şeridimize harcımızı fırça ile sürelim. Kaşar peynir ve pastırmaları serpiştirelim. Kestiğimiz noktadan başlayarak bükerek uzun kol şeklinde böreğimizi elde edelim.( benim tezgahım yufkama küçük geldi, dolayısıyla iç ekleme işlemini 2 defa da yaptım).Yumurta sarısını bir kasede çırpalım.





Az yağlanmış yanmaz tavaya döndürerek böreğimiz yerleştirelim. Kalan sosu fırça ile böreğimize sürelim. En son yumurta sarısını sürelim.

Böreğimizin önce altını daha sonra  geniş bir tabak veya tepsi yardımıyla ters çevirerek üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Böreğin ilk sıcaklığı geçer geçmez servis yapalım.

Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Harika olmuş ellerinize sağlık çok hoşuma gitti inşaAllah en kısa zamanda denemek istiyorum muhabbetle kalın :)

    YanıtlaSil
  2. keriman han.değişik bir yöntem elinize sağlık bende deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mor tencere,katlama şekli değişik olsun istedim...Bana özgü :)

      Sil