29 Mayıs 2015 Cuma

Köy yufkalı kabak lokması



Malum yayla mevsimi yaklaşıyor ……Ufak tefek eksik ve tamiratlar için gelip gitmeye başladık. Kışın don yapan havanın getirisi patlayan su borusu ve su saati…Halledildi J
Bu gidip gelmeler esnasında birde köy yufkası sulattık oradaki dostlara…Sıkmamızı çay eşliğinde yedik.
Bugün manavda yeşil köylü kabağı görünce dayanamadım. Kıtır görüntüsü cezbetti. Mutfak tezgahına dizip bir süre seyretmeyi seviyorum sebzeleri, bir süre bakıştık kabak ile….
Köy kabağı  ve köy yufkası ile yeni bir lezzete  yelken açtım ….Atıştırmalık seviyorsanız tam size göre.  Portakalvecicek mutfağına ait özgün tarif daha…Geleneksel malzemelerle...


2 adet irice yeşil  köy kabağı
1 adet iri mantar
½ kapya biber
2 diş taze sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 dal dereotu
2 çorba kaşığı süzme yoğurt.
1 adet kuru köy yufkası
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sıvı yağ.
1 çorba kaşığı buğday unu
2-3 damla sirke
Su
Kızartmak için sıvı yağ

Kabakların dışını derin olmamak kaydıyla kazıyın. Serçe parmağı kalınlığı kadar dilimleyin. Bardak yardımıyla kabak dilimlerinin ortalarını çıkararak halkalar oluşturun(Likör bardağı kullandım)

Tavanıza 1,5 çorba kaşığı sıvı yağı alın.Kabakların içlerinden çıkardığınız daireleri keserek küçültün.2 diş sarımsağı ince kıyın.Tavaya yağ ve sarımsağı alarak kısa süre kavurun.

Ardından kabak,mantar ve kapya biberi küp doğraya şekilde tavaya ekleyin. Malzemeleri diri  kalacak şekilde kavurun.Soğuması için bir kaseye alın.
Yufkalarınızı elde kırarak küçültün. Aynı tavaya tereyağ  ve 1 çorba kaşığı sıvı yağı ekleyin.Yufka parçalarınızı yakmadan kavurun.

Kızartma yağınızı kızdırın.Un sirke su ve çimdik su ile bulamaç yapın. Bulamaca buladığınız kabak halkalarını kızartın.
Soğumuş sebze kavurmanıza 2 kaşık süzme yoğurt,tuz ,kıyılmış dere otunu ekleyerek karıştırın.



Servis tabağını kavrulmuş yufkayı yayın.Kabak dilimlerini yerleştirin.Yoğurtlu sebze içininizi kabakların ortasına pay edin.
Kabakları atıştırırken arada kıtırları atıştırmayı unutmayın  derim ben :)

Afiyetle….

1 yorum: