Ne güzeldir yaylada sonbahar, başka renge bürünür doğa. Sarılar,
turuncular ,kırmızılar,pembeler….
Hava sabahları serinliği ile ısırır ,öğlene
doğru bir t-shirtle kalakalırsınız. Hava bir dargın bir barışık…
Akşam otururken sizi ısıtacak bir şeyler istersiniz. Bizde
istedik ki sonbaharı Kıraç’la karşılayalım.
Yayla sonu domateslerimiz daha bir lezzetli ….. Pilavım daha
fazla. Nedeni ise anne mutfağı özeniyle, babamın da çok sevdiği lezzetlerden
olması belki… Bilmiyorum. Bende çok severim...
Tarifimin yanında anne mutfağında mutlaka bir et yemeği
olurdu ama olmazsa olmaz cacık.
Zaman
içerisinde öğrendim ki, özellikle Ege’de çekirdeksiz İzmir üzümü ile birlikte
tüketiliyor domatesli pirinç pilavı. Pilavımın görüntüsünü sosyal medya ’da paylaştığımda Samsun’dan sevgili
Serap Gürgör ’den yorum geldi. Mutlaka vişne kompostosu olurmuş yanında…
Elbette geleneksel zevk ve damak tadı meselesi.
Tarifimin püf noktası ,kullanacağınız pirincin cinsi ve
domatesin piştikten sonra ölçülmesi….
Ölçülerimizi verelim:
1,5 su bardağı baldo pirinç
2 su bardağı pişmiş
domates (rendelenmiş)(4-5 adet iri kırmızı domates)
1,5 çorba kaşığı tepeleme tere yağ
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
½ çay bardağı su
½ çay kaşığı karabiber(arzuya göre)
Yapılışı:
4-5 adet iri domatesi rendeleyin.1/2 çay bardağı su ve sıvı
yağ ile pilav tencerenize alın. Pişirerek 2 su bardağı domates rendesi elde
edin.
Tereyağınızı domatese ekleyin. Eritin. Yıkayıp 30 dk sıcak
suda beklettiğiniz ve süzdüğünüz pirinci ekleyin. Orta
hararetteki ateşte kavurun.
Sıcak suyunuzu (Pirincinizin cinsine göre ölçü değişebilir) ve tuzunuzu, karabiberi ekleyin.
Suyunu çekinceye kadar pişirin. Ardından havlu kağıt
kapatarak ve bohçalayarak demlenmeye bırakın.
Yayladan nihayet bu hafta göçtük...Çiçek dalında güzeldir ama kimsenin olmadığı yerde portakalveçiçek mutfağınin turuncu kasımpatılarını orada bırakamadık... Hoşgeldin turuncu sonbahar diyelim.
Afiyet olsun.
Eline sağlık bayılırım domatesli pilava domatesler de çok güzel görünüyorlar
YanıtlaSilMerhabalar, çok güzel ve leziz olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.