8 Kasım 2015 Pazar

Domatesli Pirinç Pilavı






Ne güzeldir yaylada sonbahar, başka renge bürünür doğa. Sarılar, turuncular ,kırmızılar,pembeler…. 

Hava sabahları serinliği ile ısırır ,öğlene doğru bir t-shirtle kalakalırsınız. Hava bir dargın bir barışık…


Akşam otururken sizi ısıtacak bir şeyler istersiniz. Bizde istedik ki sonbaharı Kıraç’la karşılayalım.




Yayla sonu domateslerimiz daha bir lezzetli ….. Pilavım daha fazla. Nedeni ise anne mutfağı özeniyle, babamın da çok sevdiği  lezzetlerden  olması belki… Bilmiyorum. Bende çok severim...



 Tarifimin yanında anne mutfağında mutlaka bir et yemeği olurdu  ama olmazsa olmaz cacık.

 Zaman içerisinde öğrendim ki, özellikle Ege’de  çekirdeksiz İzmir üzümü ile birlikte tüketiliyor domatesli pirinç pilavı. Pilavımın görüntüsünü sosyal  medya ’da paylaştığımda Samsun’dan sevgili Serap Gürgör ’den yorum geldi. Mutlaka vişne kompostosu olurmuş yanında… Elbette  geleneksel  zevk ve damak tadı meselesi.

 Tarifimin püf noktası ,kullanacağınız pirincin cinsi ve domatesin piştikten sonra ölçülmesi….

Ölçülerimizi verelim:

1,5 su bardağı baldo pirinç
2 su bardağı  pişmiş domates (rendelenmiş)(4-5 adet iri kırmızı domates)
1,5 çorba kaşığı tepeleme tere yağ
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
½ çay bardağı su
½ çay kaşığı karabiber(arzuya göre)

Yapılışı:
4-5 adet iri domatesi rendeleyin.1/2 çay bardağı su ve sıvı yağ ile pilav tencerenize alın. Pişirerek 2 su bardağı domates rendesi elde edin.

Tereyağınızı domatese ekleyin. Eritin. Yıkayıp 30 dk sıcak suda  beklettiğiniz  ve süzdüğünüz pirinci ekleyin. Orta hararetteki ateşte kavurun.
Sıcak suyunuzu (Pirincinizin cinsine göre ölçü değişebilir) ve tuzunuzu, karabiberi ekleyin.
Suyunu çekinceye kadar pişirin. Ardından havlu kağıt kapatarak ve bohçalayarak demlenmeye bırakın.

    Yayladan nihayet bu hafta göçtük...Çiçek dalında güzeldir ama kimsenin olmadığı yerde portakalveçiçek mutfağınin turuncu kasımpatılarını orada bırakamadık... Hoşgeldin turuncu sonbahar diyelim.

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Eline sağlık bayılırım domatesli pilava domatesler de çok güzel görünüyorlar

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, çok güzel ve leziz olmuş. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil