Annemin şalgam suyunun mayalanması(kepekli bulgur unu) için soba yanına koyduğu omuz boyumun biraz altında küptü çocukluğumda,kapak olarak melamin tabak seçilmiş,üzerinde emaye cezve...Daldırırdık cezveyi şalgam suyu dolu küp'e,hasbel kader gelen uzun kesilmiş kara havuçları bardağımıza koyardık.Anımsadıklarım....
Şimdilerde,kebapların ve rakının eşlikçisi,lise yıllarında okul dönüş yolunda küçük dükkan Mahmudiye'de ya şalgamcı Suphi,veya Özkan...Çıtır kazan simidi ve yanında şalgam,acılı isteyene anında acı turşu suyu eklenir.Üst dudağın 2 kenarında kalan kırmızı bıyık yapan şalgam suyu peçete ile iyi silinmediyse yandık,evde anneden fırça "yine sokakta pis şalgamı " içmiştik.Olsun,çok lezzetliydi :))
Evlendikten sonra kayınvalidemden ölçülü öğrendim şalgam yapmayı...Yıllarca Adana'da yaşadıkları için bizim gibi heryıl evlerinde yaparlarmış,annemin lezzetini bulduğum ve Mersin'li olmanın antremanıyla işte kolay ,lezzetli ev yapımı tarif...
1 Adet Büyük Boy Şalgam
1 Adet Büyük Boy Pancar(Rengi ve işin püf noktası)
1 kg. Siyah Havuç
1,5 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu
2 servis kaşığı salamuralık tuz
Yarım somun ekmek
30×30 cm boyutunda temiz tülbent bez
1 adet 10lt lik pet kavanoz
Şalgam,pancar ve havuçların dış kabuğu tıraşlanır,şalgam ve
pancarlar dilimlenir,havuçlar boyuna 4 e bölünür…Tülbent bezin içine yarım
ekmek bohçalanarak düğüm atılır uçlarından…..Tüm malzeme tuz hariç bidona
doldurulur..Tuz bir miktar suyla iyice eritilir,bidona aktarılır…bidon ağzına
kadar suyla doldurulur.Ağzı sıkıca kapatılır.
Önerim malzemeleri soyarken ve doğrarken eldiven
kullanmanız,zira özellikle havuç simsiyah yapıyor..Yada daha sonra eliniz ancak
çamaşır suyu temizliyor:(
15 gün bidon kapağı ASLA açılmayacak. Serin bir balkon
köşesinde muhafaza ediniz.
15 gün sonunda kesinlikle maya görevi gören tülbentin petin
içinden çıkarmanız gerekiyor… Şişelere doldurarak şalgam suyunu soğutarak içme
zamanı .Ayrıca buzdolabınızda uzun süre saklayabilirsiniz…İçindeki sebzelerin
tadına doyum olmaz :))
siyah havucun faydalarını say say bitmez. bence şalgam hayatımızda (özellikle kışın yenilmesi daha mümkün olduğu için sürekli) yer almalı.
YanıtlaSil