26 Mart 2013 Salı

SİNİ KÖFTESİ(SİNİ ORUĞU)








   Evimizde alüminyum dikdörtgen fırın vardı,alüminyum dikdörtgen tepsileri.Zaman içinde fırın yok oldu,alüminyum tepsiler yazın yaylada içine bez serilerek  sebze meyve  dizmeye yarıyor.

   Cam fırın tepsilerinde pişirir olduk sini köftesini…Aslında alüminyum tepside daha güzel kızarıyor  sini köftesi.Annemin parmak aralarından yağ fışkıracak kadar bulgurlu malzemeyi bastırdığını anımsıyorum. Malum bulgur yağı sever…

  Dövülmüş etle özel hazırlanırdı dış harcı sini köftenin o zaman…Sakın yanlış almasın,kasaptan 2 kez çekilmiş kıyma ile değil,et dövme makinasından macun haline getirilmiş yağsız lop etle.Çiğ köftelik….

  Orjinali dövülmüş etle olsa da, iyi haşlanmış patatesle bu sonucu elde etmek mümkün.Özlü iyi bir bulgur ve asıl olan yeteri kadar yoğurmak.Pişmemiş bulgur yemeklerinde olduğu gibi.Bilenlerin  değimiyle sakızlaşmalı bulgur, çamurlaşmamalı. Su ayarı ve kullandığınız bulguru tanımak  etken.

   Sini Köftesi, sofrada  hem börek hem bulgur işi sunmak isterseniz çay saatlerinde bile keyif veren bir lezzet.Kısaca her sofraya yakışıyor.

   Tarifin "kolay içli köfte" adıyla anıldığını fark ettim,eğer içli köfte işlemekte beceriniz yoksa evet,ancak geleneksel lezzetlerin evir çevir farklı adla sunulmasını doğru bulmuyorum.Kırk yıllık sini köftesi olmuş kolay içli köfte,haşlama içli köfte severseniz sizi yanıltır bu lezzet.…Kızartma içli köfteye tadı benzer ama  ne yalan söyleyeyim geleneksel lezzetlerin isimlerinin yozlaştırılmasına karşıyım.

Yapımı detaylı gibi görünse de damaklarda keyif bırakacak lezzet :

Dış Malzeme

350 gr esmer ince bulgur(karınca başı)
3 çorba kaşığı irmik
2 adet patates
1 çorba kaşığı biber salçası (tepeleme)
1 tatlı kaşığı kimyon(silme)
1 tatlı kaşığı Tuz

İç malzeme

250 gr orta yağlı kıyma
1 baş  kuru soğan(büyükçe,çintilmiş)
1 tatlı kaşığı biber salçası
½ çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tatlı pul biber
½ çay bardağı zeytin yağı
½ çay bardağı bıçakla kıyılmış ceviz
Karabiber
Tuz
Arzuya göre kıyılmış maydonoz

Hazırlanışta
1 çay bardağı zeytin yağı
1 Kap Ilıksu

Önce dış hamurumuzu hazırlayalım,patateslerin kabuklarını soyup dilimleyelim,bir tencerede haşlayalım(suyunu bol koyabilirsiniz ileri aşamada bulguru ıslatmakta kullanacağız)
Yoğurma kabımıza bulgurumuzu ve tüm malzemeyi koyalım,haşlanan patatesleri ve 1,5 bardak sıcak haşlama suyunu ekleyip,karıştırıp  30 dk dinlendirelim.


İç için kıymayı kavuralım.Soğanı , biber salçası  ve zeytin yağını ekleyelim,baharatlardan sonra cevizi ekleyip kavurmaya devam edelim(1-2 dk)Altını kaptıktan sonra maydanozu ekleyip,karıştıralım.

Bir kaba elimiz batırmak için ılık su hazırlayalım,dış hamuru yaklaşık 15 dk elimizi suya batırarak yoğuralım. Bulgurumuz tüm malzeme ile iç içe geçinceye ve bulgur özleninceye kadar(bilek kuvveti isteyen bir iştir,bulgur özlendikçe yoğurması güçleşir)

Hamurumuzu 2 ye ayıralım.Bol zeytinyağı ile yağladığımız cam tepsimize ayırdığımız hamurlardan birinden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak 2 elimizle açalım (elimizi suya batırararak)her parçayı   tabanda  yan yana koyarak suyla yapıştıralım.Tabanı oluşturalım(Açılan her parça yaklaşık yarım cm den biraz daha kalın olmalı)

Taban hazır olduktan sonra içimizi tabana yayalım.İç malzememiz yayalım.


Üzerine hamurun diğer parçasını tabana yaydığımız gibi parçaları ekleyerek yayalım.(dikkat sürekli elimizi suya batıralım,parçaları ıslak elimizle yapıştıralım).Sık sık yaptığımız üst tabanı, elimizi ıslatıp bastıralım.


En son kalan zeytin yağını gezdirelim.Elimizle su serpiştirelim.Sini köftemizi kareleyerek keselim.


175-200 derecelik fırında önce alt ,sonra alt üst,en son üstten kızartarak pişirmeyi bitirelim.

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Tarifiniz beni çocukluğuma, tıpkı sizinki gibi annemi becerikli ellerinde yoğrulan hamurlara götürdü. Bugün anneciğimin doğum günü... Seni çok özlüyorum anne...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki anne lezzetleri unutulmuyor.:( Ben de özlüyorum annemi....

      Sil