14 Nisan 2013 Pazar

Terbiyeli Tavuk Çorbası







Havalar ısınmaya başladı.Ancak gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazla.Gündüzleri dışarıya çıktığınız zaman sıcak, hareket halindeyseniz terleten hava ile  terliyorsunuz. İnce giyindiyseniz,üşüyorsunuz Mersin’de…

Bahar yağmurlarından ise şuana kadar güzel haber yok, şöyle şakır şakır yağmur yağmıyor ki, havada dolaşan toz toprak ve mikroplar yerlerde kendini bulsun.Bazen 3 gün hava kapalı güneş yüzünü göstermiyor,sıcak yağmur havası esiyor.

Dolaysıyla her zaman olduğu gibi,kışlıkları kaldırıp ara mevsimi yaşamadan kısa kolluları ve ince kıyafetleri bir anda giyeceğiz.Havalarda denge olmayınca ,üşütmeye bağlı hastalıklarda beraberinde geliyor ne yazık ki….

Tarifim bu üşütmelerin ilacı, tavuk suyunun hikmetinden sual olunmazmış nezle ve griplerde… Ben lezzetlendirmek adına defne yaprağı ve karabiber tanesi ekliyorum.Bu suyun aroması keyifli kılıyor bu çorbanın lezzetini.

Herkese mutlu ve sağlık keyifli bir pazar günü dileyerek, tarifime geçiyorum:




1 adet tavuk göğüs veya 4-5 adet  but(kalçasız)
1,5 litre su
1 adet defne yaprağı
3-4 adet tane karabiber
¾ çay bardağı tel şehriye
Tuz

Terbiye için,
1 kaşık Un
1 Adet yumurta sarısı
1 Çorba kaşığı limon suyu
1 çay bardağı su


Tavuk ve suyunuzu çorba tencerenize alın. Defne yaprağı, tane karabiberi ve tuz ekleyip, tavuğunuzu haşlayın(15-20 dk)

Tavuğu haşlama suyundan çıkarın, soğutun. Eti kemiklerinden ayırın, küçük doğrayın ve ince liflere ayırın.

Tavuk suyunuzu tekrar ateşe alın, sıcak bir bardak su ve tavuk etlerini ekleyin, kaynayınca şehriyeleri ekleyerek  karıştırın , diğer yandan küçük yanmaz tavanızda 1 kaşık unu  kavurun,bir kasede yumurta sarısı,un,su iyice çırpın.Çorbanıza alıştırmak için bir kepçe kaynayan sudan terbiyenize ekleyin,iyice karıştırın.

Kaynayan tavuk suyuna; terbiyeyi , ince  akıtarak ve çorbanızı karıştırarak ekleyin(bir anda dökmeyin kesilmesin)

2 dk kadar orta hararetli ateşte kaynatıp, tuz ve karabiberini kontrol edin,ateşten alın.



Çorbanızı 5 dk kadar dinlendirin, sıcak servis yapın.

Not :

*Tavuklarınızı derili haşlıyorsanız, çorbanıza yağ koyma ihtiyacı hissetmeyeceksiniz.Eğer ,tercihiniz daha yağlı bir çorba ise,terbiyeyi ekledikten sonra arzu ettiğiniz yağı(margarin hariç)ekleyiniz.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder