30 Aralık 2014 Salı

Kavurmalı mantar dolması



Yılın son pazar günü bu kadar keyifli bir lezzet mekanına kahvaltı için giderde nasıl dönüşte mutfak tezgahında sabahtan derin dondurucudan çıkarıp sonra yerine koymayı unuttuğunuz kavurma ile baş başa kalırsanız ne yaparsınız?

Noel keki ve kavurma!!



Gattini’ye keyifli bir pazar kahvaltısı için gittim eşimle.80-90 kişilik konukları bekliyoruz. Mekanın tarzını belirleyen ögeler sizi kapıda karşılıyor...



Hazırlıklar son sürat...




Sevgili Nilüfer in, eşinin sahibi olduğu ve işletmeciliğini yaptığı  mekanı çok seviyorum. Nedeni  ise ;Akdeniz’ li tarzı  sıcak dekorasyonu   ve lezzetleri…



Her şey o kadar doğal ki….Çingene pilavı ve zeytin salatası harika. Kadraj da olamayan ,menemen, ıspanaklı gül böreği, peynirli börek, biber kızartma, salçalı sosis ve tatlı finali ayva.
            Eğer  işletmeci sıcaksa ,mekan iki kat sıcak J


Benim favorim rokfor soslu tavuk ve atıştırmalıklar…Salatalar doyurucu.

Elbette işletmecinin  sıcaklığı lezzetlerine de yansıyor, Mersin ‘in kozmopolit yapısını unutmamış. Noel gayri müslüm lezzet sever müşterileri için önemli, kekleri bir o kadar da kurabiyeleri…Butik tarzı, naif …


Noel keki, brendy li…Kek, Noelden 1 hafta 10 gün önce yapılıyor,ara ara brendy ile ıslatılıp Noel e ulaşılıyor. Badem ezmeli üst kaplaması ile tam bir lezzet şöleni…Kuru meyveli...Unutmadan, bu kekin İskandinav ülkerine ait bir noel  keki olduğunu  belirtti kendisi….


“Fotoğrafım geldi” tabii bu nefis hediye ile eve geldiğimde ….Çekim yapıldı.

O an gördüm mutfak tezgahında kavurmayı. Yapacak bir şey yok çözülmüş ve yumuşamıştı……
Şık mini mini bir kek çekimi ve ardından göze takılan kavurma!!!

Hayat zıtlıkla dolu yılın son Pazar günü ………….

3 gün önce manav da çalışan Saim ‘in abla "yeni geldi" diye tiyo vermesiyle aldığım 1 kg  mantar buzdolabında göz kırptı bana…



Kavurmalı Mantar

300 gr hazır kavurma
1 kg ızgaralık kültür mantarı
Taze kaşar peyniri  dilimleri


Kavurmanızı liflerine ayırarak yanmaz tavanıza alın(Hazır kavurma kullandığım için tuz kullanmadım, arzuya göre  baharat olarak kekik,kırmızı biber).Karabiber ekleyin..Yağının erimesi için kurutmadan ısıtın.

Yıkadığınız mantarların sapını kopartın. Tatlı kaşığı ile siyah yerlerini temizleyin.

Fırın kabına  dizdiğiniz mantarları kavurma ile doldurun.Eğer mantar adedi ,  fırın tepsinizin  kapasitesinin üstünde ise,üst üste dizin.Mantarlar piştikçe küçülecek.





30 dk a sonra.....




Fırın kabınızın üstünü alüminyum folyo ile kapatarak  30-40 dk 200 derecede pişirin.Delikler acın,buhar kolayca kaçabilsin....


 Suyunu çekmesine yakın folyoyu açarak kaşar peyniri dilimlerini ekleyin. Kaşar peyniri eridiğinde sıcak servis yapın.:)

Afiyet olsun.



27 Aralık 2014 Cumartesi

Pastane poğaçası


Mersin'de birincisi düzenlenen, Çamlıbel ve Atatürk Caddesi yılbaşı etkinlikleri kapsamında üyesi olduğum Akdeniz Lıons Kulübü’nün standı bu etkinlik kapsamında yerini aldı. Amaç hem kentli olarak yaşadığımız şehre katkıda bulunmak, diğer  taraftan burslu öğrencilerimizin eğitimine  katkı olarak  hediyelik ve  el emeğimiz ürünlerimizi satmak.
  Yarın son kez yine standımız açık olacak…

 İş başa düştü, bilirsiniz 130 tarifimin içinde pek hamur işi yok….Biraz cesaretsizlik, birazda 1-2 denediğim poğaça tariflerinde istediğim lezzeti elde edememem.

  Görev paylaşımı yapılırken, başkanıma bende poğaça yapayım dedim. Kır zincirlerini portakalveçiçek  mutfağı J
  Nefisyemektarifleri.com sayfasında dolaşırken görmüştüm bu tarifi. Sevgili Nilüfer’in tarifi… Admin de video çekmiş sağolsun. Ben neden yapamıyayım ?


 Aslında ilk kez denediğiniz bir tarifin ölçüleri ile oynamak risk, bir cesaret daha….Satışa gidecek poğaçalar, bu ne cesaret !!!
  Ne yalan söyliyeyim, video cesaretimi arttırdı…
   Önce tadına bakmak için alanlar, üçer dörder adet eve götürmek için ambalajlamamızı istedi….  Sonuç olarak,2 defa yaptığım poğaçalar 45-48 adet oldu… Arkadaşlarımın tarifini sorması bir keyif, boş sepetle eve döndüm J


  Tarifin benim mutfağıma özgü olması için tarifin özüne bağlı kalarak,1-2 malzemede miktar değişikliği yaptım.Sonuç harika!! 

Hafta sonu geldi, sizin de mutfağınız mis gibi poğaça koksun…

600 gr un
250 gr katı yağ( margarin, oda sıcaklığında)
1,5 çorba kaşığı kuru maya
2 yumurta(1 tanesinin sarısı ayrılacak)
200 ml süt
3 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ

Kuru maya,1 kaşık şeker, ılıttığınız sütü bir kaseye alarak , mayanın hareketlenmesini sağlayın.


 Yumurta, katı  ve sıvı yağ, yumurta , tuz,2 kaşık şekeri yoğurma kabına alın. 

Ardından mayayı ekleyin. Ölçtüğünüz unu yavaş yavaş ekleyerek, yumuşak bir hamur yoğurun.
Yumurta büyüklüğünde parçaları çay tabağı büyüklüğünde elde açarak ,peynir maydanoz karışımını  ekleyin. 


Hamuru mekik şeklinde kapatarak, kapanma yeri alta gelecek fırın tepsisine dizin.


İsteğinize bağlı yumurta sürdükten sonra çatalla çizik atabilirsiniz veya  susam çörek otu ile süsleyebilirsiniz. 175-200 derecelik fırında pişirin.

21 Aralık 2014 Pazar

Domatesli Biber Kavurması



İki gün önce eşimle  market alışverişimiz esnasında salam ve biberde alalım dediğinde anlam verememiştim. Bu gün pazar kahvaltısı hazırlarken bir anda tezgahta gördüm biber ve salam paketini….
Sana bir şey yapacağım dedi )Ben diğer işleri halletmeye çalışırken baktım söyleniyor :Ben bunu nasıl sivri sivri keseceğim….Çekmeceden mutfak makasını tezgaha bıraktım….


Çünkü internette fotoğrafları dolaşan salamlı –biberli çiçekleri görmüştüm.)

En sonunda bana yapmaya çalıştığı süprizi beraber tamamladık J))Sıradan yaptığımız kahvaltıya sihirli bir dokunuş yapmak istemişti…..  Kocaman bir gül buketi alsa ,bu çiçeklerin yanında solda sıfır kalır .Süpriz yapan eşimi çok seviyorum….

Evet 1çift salamlı biberli çiçeklerimiz hazırdı … Aman bir tanesinin sapsız olduğu görünmesin :)


Peki  ya deneme için  parçalanan biberler ne olacaktı. Mutfakta malzeme atılmasından hiç hoşlanmam.Akşam a menemen yiyeceğiz galiba J

Bir anda aklıma Mersin/ Gözne yaylası yolunda  yediğimiz serpme kahvaltı geldi aklıma … 


Kahvaltılık biberli domates sos yapmalı…

Parçalanmış biberleri doğrayarak yanmaz tavaya 2-3 çorba kaşığı zeytin yağ ile alarak kısık ateşte kavurmaya başladım. 



Bir süre sonra dışını soyduğum küp doğranmış domatesleri ekledim.Arzuya göre daha iri de doğrayabilirsiniz.

Sıra geldi bu tarifin püf noktasına : Biber ve domates tam kavrulmaya yakın, tuz ve bir tur değirmen karabiber ekleyin. Fotoğraftaki miktar için yarım tatlı kaşığı sirke ve bir cimdik şeker…1 dk sonra sosunuzu ateşten alın.


 Sonuç  mu?



Afiyet olsun JMutlu pazarlar...







16 Aralık 2014 Salı

Muska Börek(Kıymalı)





    Ne kadar uzun zaman olmuş hazır yufkayı yağa atıp kızartmayalı…. Nurgün teyzem çocukluğumuzda yapardı, ancak katlama şekli farklı, yine çiğ kıymadan…
    Tarifim 2 yufkadan,200 gr kıymadan… Teyzem yarım yufka   şeritlerini  düz katlar, kızarttığı böreklerin  ilk sıcaklığının geçmesine dayanamaz, ayranla damağımızı soğuturak atıştırırdık…

Özlemişim….

    Eşimle , pazar günü sabahla öğle yemeği  kavuşturan  kahvaltımıza konuk oldu kıymalı muska börek…
   Tarifimi yufka ve kıyma miktarınıza göre artırabilirsiniz, ama soğanlı iç damakta eşsiz bir lezzet bırakıyor. Yine de peynirli ve patatesli içi damak zevkinize bırakarak tarifime geçiyorum.

2 Yufka
150-200 gr kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
Karabiber, tuz, pul biber
¾ çay bardağı su
İnce kıyılmış maydanoz (Arzuya göre)

    Birinci yufkanızı yarım katlayın, boyuna 4 parmak kalınlığında şeritler  kesin(Kenar şeritler dar olacaktır, yan yana ekleyerek kalın şerit elde edebilirsiniz veya parçalayarak sarma esnasında diğer muskaların içine ekleyin) . Her şeridi ortadan 2 ye kesin. Aynı işlemi 2.yufka için yapın.

    Kıymanıza kuru soğanı  rendeleyin, baharat ve tuzla tatlandırın. Su ile yumuşatarak sürülebilecek kıvam elde edin.
Kestiğiniz şeritlerin ucuna içinizi kaşık yardımıyla ekleyin .Üçgen şeklini bozmadan, muska şeklini vererek sarın.En son kısmını su ile yapıştırın.



   Tüm yufkanızlarınızı tamamlandıktan sonra ,tavanıza  muska börekleriniz kalınlığında kızartma yağını ekleyin.
   Altı üstü pembeleşinceye kadar  orta hararettedeki  ateşte kızartın.

Püf  Nokta :  Kıyma sulu olduğu için tavanızdan yağ sıçrayabilir, tavanızın üstünü kapatacak şekilde buharı dışarı verecek tel kullanmanızı öneririm.

2 adet yufka ve 200 gr  kıyme ile 28-30 adet börek elde edersiniz.

Afiyet olsun







4 Aralık 2014 Perşembe

Ispanak Tava


Bu gün mutfak çok sıkıcı idi….Çamurlu 2,5 kg kadar ıspanak yıkadım. Şaka gibi; sirke ve tuzla hem çamurdan arındırmak adına hem de dezenfekte etme adına yorucu  saatler geçirdim.


Böreklik kısmı,2-3 dk lık haşlanma ile hazırlandı.... Soğan ile buluşacak. 


Eller buruş buruş ıspanaklar yıkarken  plan yapıldı…. Köklerin  mercimekli yemeğinden sıkıldık.. Şu köklere başka bir lezzet getirmeli…


Tavasında sonuç mükemmel, tam bir sebze atıştırmalığı….
Sos tahinli  ,tarator sos. Hiç tereddüte gerek yok çok yakıştı, alternatif  olarak sarımsaklı  süzme yoğurtla da seveceğinize eminim. Geleneksel tanımla bandır bandır ye …

Tarifimize geçelim…

Taze Ispanak kökleri(ben ıspanak köklerimi 2,5 kilo ıspanaktan elde ettim )


 Pane harcı için ,

1 Yumurta
2 çay bardağı buğday unu
½ çay bardağı  mısır unu
1,5 çay bardağı maden sodası suyu
2 çorba kaşığı sirke(elma veya üzüm)
1 tatlı kaşığı tuz

Kızartmak için ,ay çiçek yağı

Sos, Tarator sos(Tahinli) 


1 Aralık 2014 Pazartesi

TEREYAĞLI NOHUTLU PİLAV



Söylemesi ayıp  iyi pilav pişiririm tane tane dökülür tabağa servis  esnasında ….Hiç mütevazi olmayacağım..
Nohutlu pilav evimizin klasiklerinden….Annemin halası Aliye Taner gözümün önüne gelir,büyük bakır tencerede pilavı havalandırışı ve mis gibi tereyağ kokusu,haydi oturun sofraya çocuklar diye seslenişi.....Unutmadım.


Tam kıvamında haşlanmış nohut  ve tavuk suyu derin dondurucuda hazır olunca yapması çok pratik. Konserve nohutla hiç denemedim, fikrim yok… Daha doğrusu konserve  nohut u  henüz mutfağıma sokmadım demek daha doğru.
Sıcak pilavlar benim mutfağımda mutlaka tereyağlı pişer, hep hakkını vermeli diye düşünürüm …
Yanına ayranla veya  et, sebze yemeklerinizin eşlikçisi….Buyrun anne mutfağından benim mutfağıma klasiklerden ölçülü tarif…

1,5 Su bardağı baldo pirinç
2,5 Su bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı tereyağ
2,5 su bardağı tavuk suyu veya et suyu( Ben yarı yarıya su ile seyrelttim)
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber

Pirincinizi 20 dk ılık suda bekleterek, ardından yıkayarak ayranlı suyundan arındırın. Suyundan arınmış pirinci erimiş tereyağının üzerine ekleyerek pilav tencerenizde kavurmaya başlayın.
Pirinçler şeffaflaşınca tuzunu ekleyin.Sıcak tavuk suyunu ve nohutlarını sıra ile ekleyin. Değirmen karabiberle lezzetlendirin.Kapağı kapalı 15 dk kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.





Tencerenin kapağını kaldırarak , peçete serin…


Sofra bezi  ile bohçalayarak 15 dk dinlendirin.


Pilavı havalandırmak lazım :)

Bizim yanında yemeğimiz taze etli fasulye.. Ve ayran….Bir de soğan mı kırsak J

Afiyet olsun.