16 Aralık 2014 Salı

Muska Börek(Kıymalı)





    Ne kadar uzun zaman olmuş hazır yufkayı yağa atıp kızartmayalı…. Nurgün teyzem çocukluğumuzda yapardı, ancak katlama şekli farklı, yine çiğ kıymadan…
    Tarifim 2 yufkadan,200 gr kıymadan… Teyzem yarım yufka   şeritlerini  düz katlar, kızarttığı böreklerin  ilk sıcaklığının geçmesine dayanamaz, ayranla damağımızı soğuturak atıştırırdık…

Özlemişim….

    Eşimle , pazar günü sabahla öğle yemeği  kavuşturan  kahvaltımıza konuk oldu kıymalı muska börek…
   Tarifimi yufka ve kıyma miktarınıza göre artırabilirsiniz, ama soğanlı iç damakta eşsiz bir lezzet bırakıyor. Yine de peynirli ve patatesli içi damak zevkinize bırakarak tarifime geçiyorum.

2 Yufka
150-200 gr kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
Karabiber, tuz, pul biber
¾ çay bardağı su
İnce kıyılmış maydanoz (Arzuya göre)

    Birinci yufkanızı yarım katlayın, boyuna 4 parmak kalınlığında şeritler  kesin(Kenar şeritler dar olacaktır, yan yana ekleyerek kalın şerit elde edebilirsiniz veya parçalayarak sarma esnasında diğer muskaların içine ekleyin) . Her şeridi ortadan 2 ye kesin. Aynı işlemi 2.yufka için yapın.

    Kıymanıza kuru soğanı  rendeleyin, baharat ve tuzla tatlandırın. Su ile yumuşatarak sürülebilecek kıvam elde edin.
Kestiğiniz şeritlerin ucuna içinizi kaşık yardımıyla ekleyin .Üçgen şeklini bozmadan, muska şeklini vererek sarın.En son kısmını su ile yapıştırın.



   Tüm yufkanızlarınızı tamamlandıktan sonra ,tavanıza  muska börekleriniz kalınlığında kızartma yağını ekleyin.
   Altı üstü pembeleşinceye kadar  orta hararettedeki  ateşte kızartın.

Püf  Nokta :  Kıyma sulu olduğu için tavanızdan yağ sıçrayabilir, tavanızın üstünü kapatacak şekilde buharı dışarı verecek tel kullanmanızı öneririm.

2 adet yufka ve 200 gr  kıyme ile 28-30 adet börek elde edersiniz.

Afiyet olsun







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder