29 Kasım 2015 Pazar

Patatesli Sfugato(Sugato)



Sfugato (Sugato) , portakal ve çiçek mutfağının öğün kurtarma lezzeti idi. Çocukluğum da  annemin  kaç zamandır  yapmadık, özledik  diye özellikle yaptığını da hatırlıyorum. Sevmeyen  var mı bilmiyorum ama benim soframda  severek yenir.

Girit mutfağında yumurta ile omlet  gibi pişirilen diğer sebzelere de sugato deniyor.(enginar, kabak, turp otu, börülce v.s).  Ama  bizim evde hiç yumurtalı patates veya patatesli sugato yapayım mı diye sormazdı annem. Sugato yumurtalı patates demekti J

Orijinal de aslında patatesler zeytin yağında kızartılıyor. Ben ay çiçek yağında kızartıyorum .Yumurta ile buluşturmadan önce kızartma yağından bir miktar tavaya  eklenmesi lezzeti artıran püf noktası….

Tarifimize geçelim :
1 adet büyükçe patates
2 adet yumurta
Kızartma yağı
Tuz ,karabiber
Arzuya göre pul biber
Patatesleri  küp doğrayın,30 dk kadar soğuk suda bekletin. Suyundan arındırdığınız patatesi bol yağda kızartın.

Tavaya aldığınız patateslere 2-3 çorba kaşığı kızartma yağından ekleyin. 




Tekrar ateşe aldığınız patateslere , tuz ve karabiber ekleyerek çırptığınız yumurtayı homojen şekilde dökün. 

Tavanızı sallayarak tam yayılmasını sağlayın. Supatula ile patatesleri arayarak yumurtanızın tam pişmesini sağlayın. 
Sıcak servis yapın.
Ben sugatoyu az tuz kullandığım için tuzlu gıdalarla tüketmeyi seviyorum. Siyah zeytin ve ezine peynir tercihim. Yeşillik olarak tere yanına çok yakışıyor. Afiyet olsun….


3 yorum:

  1. keriman hanımcığım.....ellerine sağlık..sizi bugün tanıdım.kardeşim görmüş.hemen açtım. ahhh bende çok özlüyorum. çocukluğumdaki mersini....herkes birbirini tanırdı.kapı pencere açık yatılırdıda hırsızlık olmazdı.(Komşuluğu iyi'ki orada tattık.)her türlüsünden insan vardı.ama bir iftar,bir sahur sofralarımız olurdu.herkes birbirine saygılı...şimdi başka şehirdeyim. çok özlüyorum.çocukluğumdaki mersini...gidiyorum bazen ama hep üzgün geliyorum. çok şey değişmiş.bundan sonra her uğrarım blog'a...sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcak ve samimi mesajınızı görmek ne güzel Emel hanım .Mersin'den en içten selam ve sevgilerimi yolluyorum.Hoş geldiniz :)

      Sil
  2. Merhaba,
    Kızartmadan tavada soteleyerek bir benzerini de ben yapıyorum ve çok lezziz oluyor.
    Sizin de Elinize sağlık...
    Ben de sayfama ziyarete beklerim, katılırsanız sevinirim:)
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil