27 Nisan 2013 Cumartesi

YOĞURTLU ET






Çocukken hiç annenizin  yaptığı yemeğin suyunu içip ,tanesini tabağınızda bıraktığınız oldu mu?

Ya da açıkça şöyle sorayım:Annenizin bin bir emekle yaptığı yemeğin suyunu kaşıklayıp,tanelerini tabağınızda gördüğü zaman “Eşek hoşaftan ne anlar suyunu içer tanesini bırakır “diye bitir tabağındakini diye kızar ifadesini anımsıyor musunuz?

Çocukluk garip işte,bunu yaşamayan çocuk çok azdır tahmin ediyorum.Seçicilik belki ,tanesini yemem diye inatlaştığımı anımsıyorum.Muhtemelen sevmediğim bir yemektir.

Çocukluktan çıkıp ,aklımız erdiğinde bu yemeğin yoğurt sosu için kimin tabağına fazla konacak diye merakla gözlediğimi anımsıyorum.Neden acaba diye kendime sormama gerek yok,çünkü kuzu etini lezzetli kılan aslında bu pişmiş yoğurt sos….Sosunu taze ekmekle tüketip,etleri kenara ittiğimi hatırlıyorum.

Elbette bu tarifi lezzetli kılan evde yapılan yoğurt,beyaz mermerşahi bezden süzülerek hazırlanır her daim buzdolabımızda süzmesi hazır ……

Benim bu konuda alışkanlığım devam ediyor.Kışın şehir evinde sütçüyle,yazın yaylada ineğin memesinden çıktığı gibi kapıma gelen kaynamaya hazır ılık süt ile.




Tarif için oğlak ve kuzu eti olmazsa olmaz, kuzu eti sevmiyorsanız dana eti ile de yapmanız mümkün.

Anne mutfağından benim mutfağıma ölçülü nefis Yoğurtlu Et tarifim şöyle :




 500 gr süzme Yoğurt(ev süzmesi)
 1 Yumurta
 1kaşık un(silme)
 1 Kaşık tereyağ
 500-600  gr kuzu incik
 1 adet soğan
 2 çorba kaşığı zeytinyağı
 Tuz




Etimizi düdüklü tencereye alıyoruz, tüm soğan ve zeytinyağını ekliyoruz.Üzerini tam kapatmayacak şekilde su ekliyoruz,tam pişiriyoruz.Et suyunu ılıtıyoruz.

Süzme yoğurdu, yumurta ve unu  derin bir teflona alıyoruz, koyu boza kıvamı elde edinceye kadar ılık  et suyunu ekleyip, iyice karıştırıyoruz.Önce harlı sonra yavaş ateşte pişiriyoruz.Harlı ateşte iken s
ürekli karıştırmalısınız, yoğurt bir süre sonra teflonda kendi içinde dönmeye başlayacak, bir elinizde mutfak bezi bulundurmanızı tavsiye ederim, sağa sola sıçrıyor ısı yükseldikçe,en son tereyağını ekleyin.

Pişmiş yoğurt hazır olunca, etlerinizi ve tuzu pişmiş yoğurda  ekleyin, 1-2 dk daha çevirdikten sonra  altını kapatın...


Arzu ederseniz cam fırın kabında hafif üstünü kızartabilirsiniz.

Not : Eğer yemeğinizin  kıvamı koyu gelirse et suyu ekleyebilirsiniz.
       Yumurta yoğurdun kesilmesini engelliyor.Süzme yoğurdum ev süzme yoğurdu olduğu için hafif   tuzlu olur,tuzunu damak zevkinize göre en son ekleyin.
       Bu yemeği bir gün önceden pişirir ertesi güne ikram ederseniz, daha lezzetli oluyor.
       Sofranızda sıcak sıcak damak tadına varırken,karabiber serpiştirmeyi unutmayın.
      

       Afiyet olsun



4 yorum:

  1. Keriman hanım, bu ne güzel bir yemek. Bayıldım.
    Baharın taze süt kuzularıyla muhteşem olacaktır.
    Yapacağım en kısa zamanda...
    Anneciğiniz ne güzel yemekler öğretmiş size biz de sizden öğreniyoruz.
    Ellerinize sağlık.
    Güzel bir haftasonu diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sare hanım,bu lezzet unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet...Bu lezzeti seveceğinizden eminim.

      Sil
  2. Uyyy uyy nefis şu en alttaki foto gel gel diyor. Ellerinize sağlık.
    Benden belki bu yazıyı okuyanlara öneri. yoğurdunuzu mayaladınız ertesi güne kadar kaşık vurmayınız artı tencerenizin üzerien temiz bir mutfak bezini katlıyarak seriniz. Yorğurdun suyunu emmeye başlar ve tencerenin kapağını kapatıp bezin ucunu hafif kenardan sarkıtınız. altına bir kase koyunuz. ordan damla damla kaseye su akar. Kase doldukça değiştirin. yoğurdunuz süzme yorğurt gibi olur. Akan suyu atmayın , dökmeyin poğaça ve hamur , puf kızartmalarınızda kullanın. Torba yoğurdu gibi çok katı olmasada susuz güzel bir yoğurdunuz olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Nursevin hanım ,süzme yoğurt evimizde bolca tüketildiği için yoğurt suyu herzaman mevcut.Bazen 1-2 bardak tüketirim.Mayalı hamurlarda ve puf kızartmalarımda mutlaka deneyeceğim.Öneriniz için teşekkürler

      Sil