9 Mayıs 2013 Perşembe

Kuzu etli enginar





Yıllardır evinizde bir lezzet pişiyor ve kendi Girit mübadili torunu torbası ilan etmiş insanlara kendinizi  kabul ettiremiyorsunuz,ne garip değil Mi?…Çünkü onların ataları  Ege kıyılarında ki yerleşim yerlerine yerleşmiş,benim atalarım başka bir gemi ile Mersin Limanı’na ….

Anneannem 1924 de mübadele ile  geldiğinde,Türkçe bilmiyormuş.Yaşı 10-15 civarıymış….Annem ilk kız çocuğu,1932 doğumlu…..
Fotoğrafın tarihi 1936,annem 4-5 yaşında,anneannem Zeynep Merzeci’nin yaşını kestiremiyorum.Muhtemelen 20 li yaşlar…

Etli sebze yemekleri evimizde hep yıllarca ete zeytinyağı mantığı ile pişti. Annem,anneannemin mutfağından öğrendiklerine daha çok vakıf diğer kızkardeşlerine oranla.Zeytinyağlı yemekler hep domatesli,ama taze etli fasulye biraz salçalı, asla sebze tadının önüne geçmeyecek kadar.Asla hastane yemeği görüntüsünde  terbiye konmadı anne mutfağında sebze yemeklerine.....

Hele de maratha ya!Taze patates eklemek evimizin gelenekselleşmiş alışkanlığı.

Sonuçta,Girit mübadilleri Çukurova’ya da yerleşti.Lezzetleri ve dolayısıyla alışkanlıkları yaşadığı çevreye uyum sağladı…Bu esnek kapıdan açıdan bakmak lazım,lezzetlere…

Gülcemal  gemisi,Mersin Limanına yanaşmamış …Ama Çukurovalı  Girit mübadillerinin de  yaşayışları ve lezzetleri var !İnkar edilmez…

Benim mutfağımından gelen lezzeti Girit mutfağımı başka bir mutfağına mı ait olduğunu sorgulamak  uzmanlara düşer…Bana 'da şapka çıkarmak düşer :)


6 Adet taze ayıklanmış enginar
300 gr kuzu kuşbaşı
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Taze çekilmiş karabiber
Tuz

Enginarlarımızı ayıklayalım,2-4 adet sıktığımız bol limonlu suya çanaklar ters gelecek şekilde suya koyalım. 
Enginarlarınız çok taze ise yaprak iç beyazları elinizle kırarak ,saplarını da dış kabuklarını temizleyerek suya ekleyiniz.
Kuşbaşı etimiz ½ çay bardağı zeytinyağı ve 2 çay bardağı sıcak su ile çelik tencerenize alın. Önce harlı, daha sonra kısık ateşte etinizi yemeğe hazır hale yakın, yarı yağına bindirinceye kadar pişirin.
Etlerinize, yemeklik doğranmış soğanı ekleyerek etle birlikte orta hararetteki ateşte kavurun daha sonra dört e bölünmüş enginarları ekleyin, tencerenizde enginar ve etleri 1-2 dk çevirin.Üzerini kapatacak kadar sıcak suyu ekleyin,tuz ve karabiberini ekleyin.
Kısık ateşte,20-25 dk pişirin. Ateşten almaya yakın kalan ½ çay bardağı zeytinyağını ekleyin.
Tarif 3-4 kişiliktir.

Anneler Günü yaklaşırken hem annemi hemde anneannemi anmadan geçemedim ...

4 yorum:

  1. Emeğinize sağlık,yazınızı okudum.GiritTürk Forum sayfamda önce paylaştım ama paylaşmak yazısını okuduğum için Forumdan sildim.Giritli insanlarımızın okuyamaması kötü.

    SAYGILARIMLA

    E.Hüseyin HANÇER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin Bey,elbette yazımı başka forumlarda kullanabilirsiniz.Ancak art niyetli kişiler kendilerine web sayfaları açıyorlar.Fotoğraflarımı ve yazılarımı kullanıyorlar.İzin sizindir .)

      Sil
  2. Teşekkürler efendim,forum sayfamızın zaten amacı,Girit Kültürünün ulaşıldığı bir bilgi Bankası haline getirebilmektir.Bende emeğe saygı duyulmasından yanayım.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin bey,bu "bilgi bankasında" yer almaktan onur duyarım.Sadece bana ulaşmanız yeterli :)

      Sil