22 Ekim 2013 Salı

ÇİĞ KÖFTE

    

   Ne kadar çok safsatası çıktı Çiğ köftenin...Yok etsiz olanı,yok  sadece salça ile yoğuruyorum ay vallahi nefis olanı diyeni,yok çiğ et zararlı diyenleri. Boş verin...gerçek tadına varmak istiyorsanız ÇİĞ KÖFTE ,ÇİĞ ETLE  yoğurulur.

    Tarif anne lezzetim,içli köftenin dışına da çiğ et koyarız kendimi bildim bileli......Haşlama içli köfte.Çukurova usulü haşlama...

     1970 yıllardan beri evimizde et dövme makinası var.Sağolsun annem ceyizime de  koymuş.Anne evimi kapatırken eskisi yaylada çeyizim için olan şimdi kendi evimde hala kullanıyorum.Molunex in gözünü seveyim şimdikiler gibi Çin malı değil gerçek Fransız bu küçük ev aletleri....

            
     Seramonidir çiğ köfte yapmak,özeldir.Bulguru doğru zamanla ile şişirmek,baharatı,en önemlisi eti...Bir de çamurlaştırılmaz çiğ köfte.Et diri bulgurla yoğuralarak pişirilir.Hafif bulgur dişe dokunmalı...ince ayar :).
     Bilek ve kollarınız kuvvetsizse,bu tarif için evin erkeğinden yardım alabilirsiniz.30 dk avuç ayamızla yoğurayacağız  bulguru....
      Unutmadan her çiğ köfte acı olacak diye bir kural yok,tercihinizle ilgilidir,Basarsınız acıyı acı olur,tatlı pul biber eklersiniz acı olmaz...

     Evimizde yıllardır yapılan şekliyle,işte tarif:

     200 gr çiğ köftelik et(Dövülmüş,bir kase)
     Yaklaşık 200 gr ince bulgur(esmer,bir kase)
     1 adet kuru soğan(ince doğranacak)
      2-3 diş sarımsak( ince doğranmış)
      1 tatlı kaşığı biber salçası
     1/2 domates(rendelenecek)
      1 çorba kaşığı  pul biber (acı veya isot)
     1/2 tatlı kaşığı kimyon

     1/2 çay kaşığı karabiber
     Yarım demet maydonoz(ince kıyılmış) ve yeşil soğan(arzuya göre)

     1 kase su


     Yeşillikler ve dövülmüş etimiz hariç,yoğurma kabımız alıyoruz.Tüm malzemeyi elimizi çok sık suya(en fazla 3 kez) batırmamak kaydıyla yoğuruyoruz.( 10 dk)tüm malzemenin tadı birbirine geçmeli.Avuç ayanızı kullanmalısnız bulgur u ezer tarzda yoğurmalı)
  
      Çekilmiş et i  ekleyerek,yoğurmaya devam edelim.Sol elimizin içine topladığımız bulgur ve et karışımını sağ elimizin ayasıyla parça parça kuvvetle ezerek yoğuralım.( 20 dk)(gerekirse elinizi suya batırın)


     Çiğ köftemiz bir süre sonra toparlanacaktır,yeşillikleri ekleyerek1-2 dk daha yoğurup çiğ köftemizi hazır hale getirelim.
      Etimiz her ne kadar sinirsiz de olsa,makinamızın çekmediği sinirler yoğurma esnasında ortaya çıkacak.Çiğ köfteniz koni şekline getirin bıçak ile sık sık keserek sinirleri bıçağa toplayın.

     Elimizle küçük sıkımlar yapıp marul üzerinde servis yapalım.Çiğ köfte salatası olarak, maydonozlu,domatesli soğan salatası veya bol yeşillik,limonla servis edin.

    Enson çiğ köftenin üzerine zeytinyağ gezdirerek servis yapın.

  Nefisyemektarifleri.com admini sevgili Elif Atalar sağolsun evde çekilen  video deneyimimizi düzenledi.İyi seyirler :

http://www.nefisyemektarifleri.com/video/cig-kofte-nasil-yogrulur/



 

 
 

2 yorum:

  1. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım ellerine sağlık.cok severım..etsız olarak bu malzemelerle not alıyorum.bende sayfama beklerım sızı. sayfama eklıyorum.takıpcınızım...sevgılerımı bırakıyorum...

    YanıtlaSil
  2. Pınar hanım,etsiz olarak aynı lezzeti alıp alamayacağınızdan emin değilim.Etsiz çiğ köftelerin tarifi farklı..Bu kadar salça ve domatesle kuru bir çiğ köfte elde edersiniz.Sevgiler benden :)

    YanıtlaSil