26 Kasım 2013 Salı

Bezelyeli Enginar

   
 Eşim alışveriş dönüşü enginarı ayıklanmış ve poşet içinde taze limon suyu ile tezgaha çıkartıp koyduğunda gayr-i ihtiyari hani bunu yaprakları ve sapları dediğimi anımsıyorum.Öyle ya ayıklanan  yapraklarının tazecik kısımları ve sapın körpe kısımları mutlaka kullanılmalıydı.
 Erken turfanda enginar tezgahta…  Almasaydı  diye içimden geçirdim. E mis gibi ayıklanmış yapacak bir şey yok.
Hemen aklıma dolaptaki bir kutu bezelye geldi, dereotu da var bir demet buzdolabında.. Tamamdır deyip işe koyuldum.
Basit 3 malzeme ile nefis zeytinyağlı enginarımız soframızda …

6 adet taze Enginar
1,5 su bardağı  konserve bezelye(veya taze bezelye)
1 adet iri kuru soğan
¾ çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Limon suyu
Süslemek için dereotu

   Ayıkladığınız enginarları kararması için limonlu suya alın, ayıklama esnasında sıktığınız limon kabukları ile ovalayın. Enginarları 4 veya 6 parçaya bölün.(Enginarınız bütün halinde ise limonlu suda bekleterek kararması önlenir)
 
http://portakalvecicek.blogspot.com/2013/05/kuzu-etli-enginar.html

Yemeklik doğradığınız kuru soğanı zeytinyağı ile tencere alın, hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Bezelye ve enginarlarınızı ekleyerek kavurmaya devam edelim. Sebzeleriniz hafif su salacak. Sebze seviyesinin bir parmak altında  sıcak  su ekleyerek ve tuzunu ekleyerek 40-45 dk orta hararetteki ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Çatal testi ile sebzelerin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Soğumuş zeytinyağlı yemeğinizi kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun

Not :Taze bezelye kullandığınız zaman bezelyelerin kıvamında pişmesi için, enginarı eklemeden bir süre soğanla pişirmeniz gerekir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder