14 Kasım 2013 Perşembe

Etli Nohut Yemeği





Ne zaman bu gün ne pişirsem diye eşime sorsam , etli nohut yapar mısın der…Aklına başka lezzet ismi gelmediği için değil, etli nohutu çok sevdiği için.

Anne mutfağında  kemikli moz et dediğimiz incikle pişerdi etli nohut, renksiz….Serviste kırmızı pul biber sarımsak ve limon suyundan sos hazırlanır, nohutlu paça  gibi olurdu. Hatta yemeğin suyu ve taneleri kaldığında nohutlu pirinç pilavı mutlaka pişerdi malum mis gibi kemikli et suyu….

Eşime ilk pişirdiğimde hasta yemeği gibi rengi yok diye burun kıvırdı ,ama nohut olsun çamurdan olsun yedik elbette….
Salçalı pişirmeyi zaman içinde alışkanlık edindim, eh suyuna pilav olmuyor ama yapacak bir şey yok.

Tarifimde ilk kez kuru domates de kullandım, yeşil biber yerine kapya biberde kullanabilirsiniz. Kuru domatesi ben haşlayıp derin dondurucuya koyuyorum çıkarıp kullanması kolay oluyor. Domatesler daha tezgahlar da kırmızı kırmızı kış domatesine geçiş yapamadık, kış ortalarında konserve domateslerinizi de kullanabilirsiniz.
Yemeğimin yanı kayınvalidemin elinden dolma biber turşu pek yakıştı…..Tarifimize geçelim mi?

2-2.5 su bardağı nohut
150-200 gr kuzu kuşbaşı
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet çarliston biber
2-3 kuru domates
1 adet rendelenmiş domates
1 çorba kaşığı biber salçası
½ çay bardağı zeytinyağı
 1 çorba kaşığı tere yağ
Kimyon karabiber tuz

Akşamdan ıslattığınız nohutu 10 dk kadar haşlayın,çıkan köpüklü suyu dökün.Düdüklü tencerenize kuşbaşı eti ,zeytinyağını ve 3 çay bardağı kadar suyu alın.Etiniz suyu çekinceye kadar pişirin.Etiniz kendi yağını da salacak. Yemeklik ince doğranmış soğan ve biberi ekleyerek kavuralım. Ardından ince kestiğimiz kuru domatesi ekleyelim.Kavurmaya devam edelim.


Biber salçası,domatesi bir bardak kadar suyla iyice ezelim.Nohut ,salçalı suyu  ve tereyağını tenceremize ekleyip bir taşım kaynatalım.En son malzemenizin üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak  su ekleyip,tuz kara biber ve kimyon(1 çay kaşığı kadar) ekleyelim. 


Düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp orta hararetteki ateşte  15-20 dk pişirelim. Yemeğinizin pişme süresi düdüklü tencerenize göre ve ateş hızınıza göre değişebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder