Annemin bu otu haşladığında, portakal ve çiçeğin mutfağının
pencere camlarının buğulandığını hatırlıyorum, fazla yoğuşmadan dolayı
süzülürdü pencerede damla damla….Tarifle duygusal bağınız olabilir mi?
Annenizin 50 yıllık tabağını kullanırsanız olur….Süzülür
damla damla yanaklarınızdan….
Ölçü yoktu ki ; bahçeden teyzem toplamış veya tazecik Melek
teyze pazardan almış gelirdi ..Sabah kahvesi keyfi. Seramoni ot ayıklamak…Melek
teyze anne annemin arkadaşı L
Annemle, Rumca yaptıkları konuşmalara katılmam mümkün değil,
anımsamıyorum. Belki 12-15 yaş civarındayım…
Ruves veya vruvez(vuruves) kelimesi o zamanlardan. Eşek turpu o kadar çok haşlanırdı ki, yumurtalı
annemin bize besleyici bir sunum şekliydi belki geleneksel Girit mutfağın’da var mı bilmiyorum..
Tarif mutfağıma sadece pul biber eklenerek olarak uyarlandı. Tazecik ,geç kalan kış
yağmurlarıyla hayat bulan işte eşek turbu
yumurtalı….
150 gr haşlanmış turp otu
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 iri boy kuru soğan
1 yumurta
1 çay kaşığı tatlı pul biber
Tuz ve karabiber
Süslemek için taze soğan
Zeytinyağını ve küçük yemeklik doğranmış soğanı tavanıza
alın. Soğan pembeleşmeden haşlanmış turp otunuz ekleyin.1-2 dk kadar kavurun.
Pul biber,tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Kavrulmuş
otunuza çırpılmış yumurtayı da ekleyerek,tam pişirin.
İnce kıyılmış taze soğanla süsleyerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun
Elinize sağlık bu turp otu burada Fethiyede çok yaygın olarak yapılıyor özellikle haşlayıp limon ve zeytinyağı ile yapılan salatası sevgiler...
YanıtlaSilÖzgen hanım evet söylediğiniz şekilde de tüketiyoruz Eşekturpunu...
Silhttp://portakalvecicek.blogspot.com.tr/2012/12/turp-otu-haslamasihardalesekturpuvuruves.html
Merhaba Keriman hanım sayfanızın takipçisiyim,paylaşımlarınız çok güzel.Girit mutfağında birçok sağlıklı ot var ve vruvezde bunlardan biri ancak genç nesil şimdilerde çok bilmiyor.Paylaşımınız beni memleketime götürdü.Giritli olan annem çocukluğumda vruvezin ekşilisini yada yumurtalısını yapardı.Yanında kısır veya bulgur pilavı ile eşkili vruvez harika oluyor.Paylaşımınız için teşekkürler, sevgiler...
YanıtlaSilNuray hanım,ziyaretiniz için teşekkür ederim.Bizde çok severek tüketiriz bu otu,bazen yumurtalı bazen salatası..Sevgiyle
SilMerhabalar Keriman hanımcığım bir Giritli olarak bende ot yemeklerini hiç bir şeye değişmem tarifiniz çok güzel havalar ısınacak otlar bitecek diye çok üzülüyorum .Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilKartlaşmadan yapmak lazım.Hele güneyin sıcakları erken geliyor :(
SilTeşekkür ediyorum....