Batırık,önce bir tabak yeyip,ondan sonra deklanşöre basıp
final fotoğrafı aldığım tek tarif.Nedeni,tahin’in hazırlama aşamasında hafif
kavrulması sebebiyle mutfağa yaydığı muhteşem koku.
Aslında yer fıstığı ,susam ,tahin özünde yağlı lezzetler
kavrulurken aynı algıyı yaratıyor,ama tahin başka çünkü susamın özü…
Batırık , Mersin/Silifke’den kuzeye çeşitli uzaklı bulunan ilçelerinde
Mut,Gülnar’da ve Karaman’da çeşitli şekillerde yapılıyor.Evden eve yapım
farklılıklar var,kimi mutfaklarda susam tadı baskın,kimisi fıstık tadı baskın yada her
ikisi beraber kullanılıyor.Fesleğen veya ceviz ekleniyor.Kimyon kullanılmıyor.Halbuki
kimyon özellikle çiğ ve diğer bulgur işlerinde mideyi rahatlatan bir baharat...
Tarifin özü aynı ,aslında biraz damak zevki ile evden eve yapılan esneklikler….
Püf nokta
yağlı bu bitkilerin kavrularak yağının çıkarılması,bulgurun bu lezzetlerle YOĞURULMASI ve lezzetinin geçmesi.
Hal böyle iken,benim mutfağımdan Batırık,kısır ve mercimekli
köfteye alternatif,tabi ki çay saatlerinin çorba kıvamındaki tadı,asıl sulu ama
sulandırmadan da tüketmek isteyenlere alternatif sunan,yazın güneyin
sıcağında buzlu su veya buz eklenmeden
yenmeyen lezzeti J
Malzemeyi şimdi saydım,18 malzemeli lezzet ,gözünüzü
korkutmasın..Mutlaka deneyin :
1su bardağı bulgur(ince ,esmer)
½ çay bardağı tahin
1 çay bardağı yerfıstığı(kavrulmuş)
1 Çorba kaşığı biber salçası
Kuru domates (arzuya göre)
1 adet kuru soğan
2 Adet domates
2 Adet salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
2 adet yeşil biber
3 yaprak marul
3adet taze soğan
Lahana(kıyılmış arzuya göre,haşlanmış)
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı limonsuyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
5-6 su bardağı soğuk su
1,5 çay bardağı sıcak su
Nar ekşisi
Tuz
Tüm sebzelerimizi yıkayıp ,hazırlayalım.Tahini küçük bir
teflon tavaya alıp hafif kavuralım,bulgurumuzu 1,5 çay bardağı sıcak su ile
ıslatalım,yer fıstığımızı robottan geçirelim veya bildiğiniz yöntemle küçük
parçalar haline getirelim(Havanda da döverseniz,yağ salınımını kolaylaştırırsınız)
Tahin, bulgur, yer fıstığı,kimyonu derin yoğurma kabında kaşıkla karıştıralım.
Bu tarifin özelliği tüm sebzelerin en ince boyutta ve küçük
boyutta doğranmasıdır.Salatalıklar cacıklık,domatesler minik küp,biber, taze
soğanlar,nane maydanoz,marul ince
kıyılmış hazırlanır.
Bulgur karışımımıza kuru soğanı rendeleyin,salçayı
ekleyin(bu aşamada önceden ıslatılmış kurutulmuş domateste ekleyebilirsiniz)
Karışımı 1-2 dk birer tutam nane ve maydanozla YOĞURUN(nane
ve maydanozun kokusu karışıma geçsin),diğer sebzeleri şu sıra ile ekleyin.Yeşil biber ,taze
soğan,nane, maydanoz,domates, salatalık.Zeytinyağı limon suyunu,pul biberi,tuzunu ekleyin.Elinizle hafifçe karıştırın.Sebzeleri
hırpalamayın.
Batırığı ,susuz tüketmek istiyorsanız,kısır halindeyken bir
tabağa ayırın,kalanını soğuk suyla sulandırın.Tamamını sulandırmak için 5-6
bardak su ekleyin.Ekşiden hoşlanıyorsanız nar ekşisini ekleyin.
Çukur tabağa aldığınız batırığı ince kıyılmış marul veya haşlanmış
lahanayı (limon suyu,kuru nane,zeytinyağı ile terbiyelenerek) servis yapın.
Afiyet olsun.
ellerinize sağlık. İçinde tahin olan lezzetleri zaten çok severim. Eminim tadıda çok güzeldir.
YanıtlaSilNursevin hanım,bu tarif çok özel.Takdir edersiniz ki,yöresel lezzetler kendine has lezzetleri barındırır.Kısırseverler bir kategoride değerlendirilecekler olursa,batırık severler ayrı bir grup oluşturur :)
SilBenim annem malatyalı o taraflarda da yapan çokmuş ama ben daha yemedim. Zahmetli ama nefis olduğunu duydum :) afiyet şeker olsun canım..
YanıtlaSilPelin'cim Malatya'da bildiğim kadarıyla BAT deniyor.Malzemelerinin daha farklı olduğunu duymuştum.Yanılmıyorsam yeşil mercimek ve ceviz ekleniyor.
SilYaşadığım yöre'de susam ve fıstık gibi yağlı bitkiler çokça yetiştiriliyor.Yöresel tahin fabrikası bile var.Eh hangi malzeme o yörede fazla ise o tat baskın oluyor diye düşünmekten alamadım şimdi kendimi..kim bilir.Malatya ya özgü tarifi de senden bekliyoruz...
Kıısırı çok seviyorum fakat bu tarifi deneyeceğim elinize sağlık..http://dilektoksoy.blogspot.com/ Sevgiler.
YanıtlaSilDilek hanım,size önerim kısırı tadı hayal ederek bu tarifi düşünmeyin.Çünkü kavrulmuş fıstığın ve tahinin lezzeti çok farklı tat'a taşıyor batırığı.Mutlaka deneyin,çay saatlerinizin taçsız kraliçesi olacak :)
Siltesadüfen gördüm ve izlemeye aldım ellerinize sağlık ben batırığı çok severim çok lezzetli oluyor.
YanıtlaSil