14 Nisan 2013 Pazar

BATIRIK(Yöresel)








Batırık,önce bir tabak yeyip,ondan sonra deklanşöre basıp final fotoğrafı aldığım tek tarif.Nedeni,tahin’in hazırlama aşamasında hafif kavrulması sebebiyle mutfağa yaydığı muhteşem koku.

Aslında yer fıstığı ,susam ,tahin özünde yağlı lezzetler kavrulurken aynı algıyı yaratıyor,ama tahin başka çünkü susamın özü…

Batırık , Mersin/Silifke’den kuzeye çeşitli uzaklı bulunan ilçelerinde Mut,Gülnar’da ve Karaman’da çeşitli şekillerde yapılıyor.Evden eve yapım farklılıklar  var,kimi mutfaklarda susam tadı baskın,kimisi fıstık tadı baskın yada her ikisi beraber kullanılıyor.Fesleğen veya ceviz ekleniyor.Kimyon kullanılmıyor.Halbuki kimyon özellikle çiğ ve diğer bulgur işlerinde mideyi rahatlatan bir baharat...

Tarifin özü aynı ,aslında biraz damak zevki ile  evden eve yapılan esneklikler….







Püf nokta yağlı bu bitkilerin kavrularak yağının çıkarılması,bulgurun bu lezzetlerle YOĞURULMASI ve lezzetinin geçmesi.

Hal böyle iken,benim mutfağımdan Batırık,kısır ve mercimekli köfteye alternatif,tabi ki çay saatlerinin çorba kıvamındaki tadı,asıl sulu ama sulandırmadan da tüketmek isteyenlere alternatif sunan,yazın güneyin sıcağında  buzlu su veya buz eklenmeden yenmeyen lezzeti J

Malzemeyi şimdi saydım,18 malzemeli lezzet ,gözünüzü korkutmasın..Mutlaka deneyin :



1su bardağı bulgur(ince ,esmer)
½ çay bardağı  tahin
1 çay bardağı yerfıstığı(kavrulmuş)
1 Çorba kaşığı biber salçası
Kuru domates (arzuya göre)
1 adet kuru soğan
2 Adet domates
2 Adet salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
2 adet yeşil biber
3 yaprak marul
3adet taze soğan
Lahana(kıyılmış arzuya göre,haşlanmış)
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı limonsuyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
5-6 su bardağı soğuk su
1,5 çay bardağı sıcak su
Nar ekşisi
Tuz

Tüm sebzelerimizi yıkayıp ,hazırlayalım.Tahini küçük bir teflon tavaya alıp hafif kavuralım,bulgurumuzu 1,5 çay bardağı sıcak su ile ıslatalım,yer fıstığımızı robottan geçirelim veya bildiğiniz yöntemle küçük parçalar haline getirelim(Havanda da döverseniz,yağ salınımını kolaylaştırırsınız)

Tahin, bulgur, yer fıstığı,kimyonu derin  yoğurma kabında kaşıkla karıştıralım.


Bu tarifin özelliği tüm sebzelerin en ince boyutta ve küçük boyutta doğranmasıdır.Salatalıklar cacıklık,domatesler minik küp,biber, taze soğanlar,nane maydanoz,marul  ince kıyılmış hazırlanır.
 
Bulgur karışımımıza kuru soğanı rendeleyin,salçayı ekleyin(bu aşamada önceden ıslatılmış kurutulmuş domateste ekleyebilirsiniz)

Karışımı 1-2 dk birer tutam nane ve maydanozla  YOĞURUN(nane ve maydanozun kokusu karışıma geçsin),diğer sebzeleri  şu sıra ile ekleyin.Yeşil biber ,taze soğan,nane, maydanoz,domates, salatalık.Zeytinyağı  limon suyunu,pul biberi,tuzunu  ekleyin.Elinizle hafifçe karıştırın.Sebzeleri hırpalamayın.

Batırığı ,susuz tüketmek istiyorsanız,kısır halindeyken bir tabağa ayırın,kalanını soğuk suyla sulandırın.Tamamını sulandırmak için 5-6 bardak su ekleyin.Ekşiden hoşlanıyorsanız nar ekşisini ekleyin.

Çukur tabağa aldığınız batırığı ince kıyılmış marul veya haşlanmış lahanayı (limon suyu,kuru nane,zeytinyağı ile terbiyelenerek)  servis yapın.

Afiyet olsun.


7 yorum:

  1. ellerinize sağlık. İçinde tahin olan lezzetleri zaten çok severim. Eminim tadıda çok güzeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevin hanım,bu tarif çok özel.Takdir edersiniz ki,yöresel lezzetler kendine has lezzetleri barındırır.Kısırseverler bir kategoride değerlendirilecekler olursa,batırık severler ayrı bir grup oluşturur :)

      Sil
  2. Benim annem malatyalı o taraflarda da yapan çokmuş ama ben daha yemedim. Zahmetli ama nefis olduğunu duydum :) afiyet şeker olsun canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelin'cim Malatya'da bildiğim kadarıyla BAT deniyor.Malzemelerinin daha farklı olduğunu duymuştum.Yanılmıyorsam yeşil mercimek ve ceviz ekleniyor.

      Yaşadığım yöre'de susam ve fıstık gibi yağlı bitkiler çokça yetiştiriliyor.Yöresel tahin fabrikası bile var.Eh hangi malzeme o yörede fazla ise o tat baskın oluyor diye düşünmekten alamadım şimdi kendimi..kim bilir.Malatya ya özgü tarifi de senden bekliyoruz...

      Sil
  3. Kıısırı çok seviyorum fakat bu tarifi deneyeceğim elinize sağlık..http://dilektoksoy.blogspot.com/ Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek hanım,size önerim kısırı tadı hayal ederek bu tarifi düşünmeyin.Çünkü kavrulmuş fıstığın ve tahinin lezzeti çok farklı tat'a taşıyor batırığı.Mutlaka deneyin,çay saatlerinizin taçsız kraliçesi olacak :)

      Sil
  4. tesadüfen gördüm ve izlemeye aldım ellerinize sağlık ben batırığı çok severim çok lezzetli oluyor.

    YanıtlaSil