29 Nisan 2013 Pazartesi

HUMUS ( Yöresel)








    Bir arkadaşımla humus üzerine sohbet yaparken, “El kremi    kıvamında olacak” deyimini kullandığımda bana tuhaf tuhaf bakmıştı.Gülümsedi “nasıl yani “dedi?

Canım nasıl bilmezsin elimize sürdüğümüz el kremi,pütürsüz J))

Yanlış deyim kullandığımı sanmıyorum,çünkü humus damağınızda yerini aldığında bu hissi vermeli…

Humus yapımında benim mutfağımda püf nokta,yeteri kadar haşlanmış nohut ve nohut dış zarının ekarte edilmesi…

Bundan 10 yıl önce Antakya/Harbiye de yediğim Humus o kadar güzeldi ki,şef e bunu nasıl yaptıklarını sorduğumda nohutu 5-6 saat kaynattıklarını söylemişti.Hiç ekonomik değil!

Annemin bakır süzgeç üzerinde haşlanmış nohutla mücadelesini anımsıyorum.Bileğe kuvvetin sonunda  nohutun kabuğu kalır,posa özellikle bahçede baktığımız  tavuklarımızın yemesi için ayrı kenara alınırdı.Kümeste yemliğe koyduğum nohut posası tavuklar arasında  kavga mevzu idiJ

Bazen o  ince nüansı nohut zarını ayıklamak için aynı yöntemi kullanıyorum,eğer özlü bir humus elde etmek istiyorsanız  ya kabukları ayıklayacaksınız yada bileğe kuvvet….

Birde son trend,nohut unu…..Lezzeti kolay yakalamak isteyenlerin işi,hiç mutfağıma sokmadım.Kullanışı hakkında fikrim yok.

Çukurova yöresine ait dışı etli haşlama  içli köfte ve rakının  mezesi,ister  yağda kavrulmuş pastırmayla yayvan güveçte sunun,tarif damak zevkinize göre ekleyeceğiniz tahin,sarımsak,limonsuyu,tuz ve kimyonla ilgili .Aman dikkat çok iyi karıştırmadan hiçbir malzemeyi artırmayın.

Püf Nokta :Ekleyeceğiniz malzeme ,nohut tadınızın önüne geçmesin…

Bu süsleme klasik süsleme,



500 gr koçbaşı nohut(Haşlanmış,kabukları alınmış hali ile,yaklaşık 2-3 su bardağı)

1,5 çay bardağı ılık su

Hazırlanışta:
1    çay bardağı ılık su
½   çay bardağı  Tahin
1     çay kaşığı  Kimyon
4     çorba kaşığı Limon suyu
3-4  diş  Sarımsak(ezilmiş)
Tuz

Süslemek için: Kimyon ,kırmızı pul biber,sumak,kıyılmış maydanoz, arzuya göre salatalık turşusu ve turp


Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye alın,bir taşım kaynatın,çıkan köpüklü suyu dökün,tekrar sıcak su ekleyip  düdüklü tencerenizde tam pişirin(hafif çatlasın ve kabukları kolay çıkabilecek hal alsın)(Yaklaşık 15-20 dk)

Nohutların kabuklarını temizleyin,ölçüdeki nohut u elde edin..Kabuksuz nohutları,1,5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın,tekrar ocağa koyun,tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin,pişirin.



Ilınmış nohutunuzu el püre yapıcınızdan geçirerek pürüzsüz hal almasını sağlayın. 
  
Nohutunuz katı bir hal alacak.(bu aşamada derin dondurucuda saklayabilirsiz)

2.kez  kısık ateşe aldığınız nohutunuza 1 çay bardağı ılık su ekleyin yumuşatın,sürekli karıştırarak açılmasını sağlayın(1 dk).



Ateşten aldığınız sıcak nohutunuza tahin ,limonsuyu,ezilmiş sarımsak tuz ve kimyonu ekleyin.Çok iyi karıştırın.
    



Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusunuzu kimyon,pul kırmızı biber,sumak,kıyılmış maydanoz ile süsleyin.Zeytinyağını bolca gezdirin.Ilık servis yapın.

 Ölçü 7-8 Kişiliktir.Afiyet olsun.

Not :İki  pişirmede de eklenen su miktarları, nohutunuzun cinsi ile doğru orantılıdır.
        Haşlamadan sonra 2 kez pişirme yöntemini denedim,sonuç olumlu olunca da sizle bu yöntemi paylaştım.Nohut  2.kez  ateşe alındığı zaman eklenen malzemeleri ılık halde çok iyi çekiyor ve iyi karıştırma sonunda özleniyor.Tercih sizin..

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Ben de humusu çok severim. Bana da beklerim. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selda hanım teşekkür ederim ,mutlaka ziyaret edeceğim.

      Sil
  2. Tahin,nohut ve sarımsağın müthiş buluşması .. Ba-yı-lı-rım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çukurova mutfağında özellikle rakı varsa vazgeçilmezlerden :)

      Sil