27 Şubat 2012 Pazartesi

İç Pilav(Ciğerli Pilav)


Çocukluğumda sevmezdim iç pilavı,ya baharatından yada ciğer sevmemezlik.İnsan büyüdükçe damak zevki de gelişiyor.Yıllar içinde kalabalık misafirimin ve bayram sofralarımın tadı oldu iç pilav ,zengin malzemesiyle göz ve damaklara hitap eden lezzetiyle…

Hafif tatlımsı tadı , baharatının rengine ve tadına kattığı dayanılmaz lezzetiyle; işte İç Pilav



250 gr kuzu ciğeri(veya tavuk ciğeri)

1,5 su bardağı pirinç

1 adet orta boy soğan

2 çorba kaşığı dolma fıstığı

2,5 çorba kaşığı kuş üzümü

1 çay kaşığı dolma baharı(tepeleme)

1 çay kaşığı tarçın(tepeleme)

½  çay kaşığı karabiber

1 çay bardağı zeytinyağı+2 kaşık zeytinyağı

2,5 su bardağı sıcak su

Tuz





Ciğerimizi tavla zarının 2 katı büyüklüğünde doğrayalım.(Pilavımızda dişe dokunur büyüklükte seviyoruz ciğeri,arzuya göre daha küçük küp hale getirebilirsiniz)Pirincimizi sıcak suya ıslatalım.Soğanı yemeklik küp doğrayalım.
Zeytinyağının yarısını pilav tencerenize alın,dolma fıstığını yağınızı yakmadan pembeleşinceye kadar kavurun,soğanları ekleyerek kavurmaya devam edin.Rengi dönmeye yakın ciğerlerinizi ekleyin.Tüm malzememizi,3-4 dk orta hararetteki ateşte kavuralım.


Yıkayıp süzdüğümüz pirinci ekleyelim. Kavurmaya devam ettiğimiz pirince dolma baharı,karabiber ve tarçını ekleyelim.Kavurma işlemimiz bitince kuş üzümünü ekleyin.



Sıcak suyumuzu eklediğimizde,kalan zeytinyağı ve tuzu da en son ekleyip,pilavımızı önce harlı ardından kısık ateşte alalım.Suyunu çektirdiğiniz pilavı,20-30 dk “sofra bezine” bohçalayarak,demlendirin.

1 yorum: