3 Nisan 2012 Salı

Kara tepside lezzet:Fındık(bardakaltı) lahmacun(YÖRESEL)



Bardak altı(fındık lahmacun) yaşadığım yörenin Lahmacunu….Muhtemelen,çay tabağı  büyüklüğünde olduğu olduğu için bu isimle anılıyor.Adana-Mersin  kültürünün vazgeçilmezi ...




Toros’larda yayla evlerinde kalabalık olunur misafir sofralarında,kıyma kaburgadan  orta yağlı koyun ve dana eti, soğan,domates, maydanoz,salça yoğurma derecesinde karıştırılıp,taş fırınlarda odun ateşinde  kara tepsilerde pişirilir.


Kara tepside pişirmenin nedeni,tepside açılan küçük açılan mayalı hamurların  kızgınlaşmış taştaki ısıyı dengede tutması.




Fotoğraflar,pişirim Namrun(Çamlıyayla’dan),eğer birgün Mersin Toroslar’da bir yayla evine misafir olursanız,mutlaka ev sahibinden rica edin…Yanına bol köpüklü ayran veya şalgam,bol yeşillik ve limon.





Malzemeler

600 gr dana koyun karışık orta yağlı kıyma (tek çekilecek)

400 gr soğan (soyulmuş)

400 gr domates(kabuğu soyulmuş)

Yarım demet maydonoz

1 kaşık ev biber salçası

Tuz

Karabiber

Pul biber

1 kaşık yoğurt

½ çay bardağı sıvıyağ(etiniz çok yağlıysa azaltabilirsiniz)



Hazırlanışı



Soğan , domatesiniz elde ince doğrayın.Tuz karabiber tatlı pulbiberle tüm sebzeleri öldürün, ardından etinizi ekleyin.Enson yağınızı ve yoğurdunuzu ekleyin iyice karıştırın.

Arzuya göre ince kıyılmış taze biber ve sarımsak eklenir.

Malzemeyi asla robottan geçirmeyin,sulanır.

Yoğurt lahmacununuz yumuşacık yapacaktır.Asla fırından gelince sarmalayarak hamurlaştırmayın


Artan lahmacunu 1-2 gün içerisinde teflon tavada ısıtarak tüketmenizi öneririm,kalanı yüz yüze kapatıp derin dondurucuda buzdolabı poşetinde 2 ay kadar saklayabilirsiniz





5 yorum:

  1. Nefis gorunuyor, ellerinize saglik. Sormak istedigim bir nokta var, tarifte yogurt var. Acaba yogurt nasil bir etki sagliyor? Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoğurdu içe eklediğimiz için odun fırınında iç'in kurumasını önlüyor ve daha lezzetli olmasını sağlıyor.Beğeniniz için teşekkürler.

      Sil
  2. İnşallah yeni tariflerimi de paylaşırım..Sevgiler .

    YanıtlaSil
  3. Cidden güzel gözüküyor
    Hititbet Giris
    http://hititbetgiris.com/

    YanıtlaSil