30 Ekim 2012 Salı

KÖY USULÜ PATATES KIZARTMASI(Ekşili Patates)



   Küçük bir kaçamağa ne dersiniz? Patates kızartması sevmeyen var mıdır bilmiyorum,ama bizim evde çok sevilir.Bazen ani kararla,kızartma yağı tencerede ardından ocakta yerini alır.

     Sarımsaklar ince kıyılmıştır,patates soyulmuştur,maydanoz ayıklanıp yıkanmıştır..Buzdolabı limon  sıkmak için tekrar açılır,eyvah limon yok.Derin dondurucu karıştırılır işte yaz başı hazırlanmış drajeler ….Tedbirimi seveyim diye yüzümde hafif bir tebessüm.


    Köy usulü patates kızartması değişik  yörelerde,başka isimlerle anılıyor mu bilmiyorum ama,Mersin’den Silifke’ye uzanan karayolunda  işletmeciliğini yerel halkın yaptığı balık lokantalarında bu isimle anılıyor.Patates kızartması istediğinizde köy usulü mü diye sorarlar. Evet cevabını verirseniz patates kızartmasını ketçapsız veya mayonezsiz yiyeceğiniz anlamına geliyor. 


Patates şeklinin  cips  şeklinde olması önemli,sos aralarda sızıp tabağın dibini doldurmuyor.İnceliği tercihinize kalmış.....

   Izgara veya kızartma ne cins balık tercih ederseniz edin  yanına çok yakışıyor. Tarifimde ölçü veremeyeceğim.Tamamen patates miktarına göre hazırlıyorsunuz sosu,bolca sarımsak ve maydanoz kıyılmalı sosa.Arzuya göre tatlı pul biber eklerseniz renklendirmiş olursunuz.Tuz eklemeyi unutmayalım.

   Ben 4 adet orta boy patates için,8-10 diş sarımsağı kıyarak minik hale getirdim,2 draje limon suyu diyeceğim ,ebatına göre yaklaşık  1-2 limon suyu demem daha doğru olacak.
   Altın sarısı kızarttığınız patateslere sosu ekleyip sıcak servis yapın.


   Püf nokta,sosunuz son  dakika hazırlayın,limon suyu içinde bekleyen maydanozlar renk değiştiriyor.Arzuya göre pul biberde serpiştirebilirsiniz....
  İster kaçamak yapın, ister planlı…Önerim,bu sosla keyif verici patates kızartmasını deneyin.

Afiyet olsun.

28 Ekim 2012 Pazar

evden







      Çocukluğumda,dışı koyu nefti yeşil,içi kıpkırmızı şeker gibi karpuzdan çıkan, simsiyah iri çekirdekleri taze  çıtlamayı severdim.Şimdilerde karpuzlarda kabak tadı var,çekirdekler alacalı .Koca yaz geçer bir lezzetli karpuz yiyemedik diye söylenir olduk ne yazık ki….
       Annem yaz boyunca tabaklarda kalan çekirdekleri  toplar,yıkar ve kuruturdu.İnce saçtan yapılmış kahve kavurduğu tavada kavurduğu zaman evde zahter yapılacak demekti.

        Tarifime asıl lezzeti veren karpuz çekirdeği, artık aktarlardan kilo ile satın alabiliyorsunuz.Tarif için kesinlikle bir elektrikli kahve değirmenine ihtiyacınız var,kurumuş hali oldukça sert karpuz çekirdeklerinin.

        2006 yılında Suriye’ye gittiğimde bir heves aldığım bir paket zahteri Mersin’de tanıştığım Suriyeli bir kadına hediye ettiğimde çok sevindi doğal olarak. Biz yiyemedik, çok baskın tadı olan farklı baharatlarla zenginleştirilmişti. Damak zevkimize uymadı.

       Annemin ölçüsüz yaptığı zahter , benim mutfağımda ölçülenerek sunuldu.Damak zevkinize göre başka baharatlar da eklemeniz mümkün veya oranlarını artırmak.Ben ev yapımı baharat kullandığım için katkısız,tatları yeterince baskın.(Örneğin,kimyonu diş alır,yıkayarak kumundan arındırır kurutur,kavurur ,elektrikli değirmende toz haline getiririm.)

       Ortadoğu’ya ait bu zengin baharat karışımı,kahvaltılarında değişik lezzetler arayanlar için….



1,5   Çay bardağı Karpuz çekirdeği(çekilmiş)
2      Çay bardağı  Susam
2,5   Çay bardağı Sarı leblebi(çekilmiş)
1      Çorba kaşığı Diş Kekik(çekilmemiş  yaprak kekik)
1,5   Çorba kaşığı Pul biber(arzuya göre acı)
1      Çorba kaşığı Tuz.
1      Tatlı kaşığı Kimyon
1      Çorba kaşığı Sumak

Susamı küçük bir teflon tavaya alıyoruz, kavuruyoruz ve soğutuyoruz.Diğer yandan elektrikli kahve değirmeninden sıra ile karpuz çekirdeğini,sarı leblebiyi geçiriyoruz.Çekilmiş ölçüleri elde ediyoruz.Bu arada ben bu 2 malzemeyi tel süzgeçle eliyorum.Yani tam toz haline getiriyorum.


Tüm malzemeyi  bir kaba alıyoruz. İyice harmanlıyoruz( Fotoğraf çekimin de  sumak eklemeyi unutmuşum ayrıca ekledim ).



Önerim, karışıma tuzu en son ekleyin.Bazı leblebilerin kavrulurken eklenen tuzu fazla olabiliyor.Damak zevkinize göre ayar yapabilirsiniz.

Ekmeğiniz önce zeytinyağına ardından zahtere batırarak kahvaltılarda zevkle tüketebilirsiniz.


Buzdolabında kavanozda istediğiniz kadar saklayabilirsiniz.


 

21 Ekim 2012 Pazar

PİYAZ(Çukurova'lı)




    Piyaz, köfte ve et yemeklerimizin eşlikçisi. Çukurova’da genelde et yemeklerinin yanına patlıcanlı ve yoğurtlu salatalar,ince ezme domatesli lezzetler,soğan ,çoban veya yeşil salatalar sunulur.Bakliyat salataları ve mezeleri çok alışa gelmiş  değiller bu yörede.Humus hariç J
   Soframda  ızgara köfte veya cızbız köfte sunuyorsam, yanında piyazı tercih ederim. Sumak yaşadığım yörede bolca kullanılan bir baharat.Tarifimde  ekşi tadı dengelemek için kullanılıyor,sirke ise olmazsa olmaz….
   Ankara-İstanbul  karayolundaki Akçabat köftecisi, Aksu-Antalya  karayolundaki  köfteciler de, Bursa Çiçek Izgara,Sultan Ahmet köftecisi v.s  hangisine giderseniz gidin sumak ancak isterseniz getiriyorlar.Birde  ince kıyım marul ekliyorlar piyaza…Tuhaf geliyor.Kuru soğan olduğu için herhalde , marula taze soğanı daha  çok yakıştırıyorum.

  Bugün ızgara köftemizin yanında  yer alan şekliyle “Çukurovalı Piyaz”:

Malzemeler:

2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 adet orta boy soğan
1 adet domates
8-9 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz

Sos için:

4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı elma sirkesi
1 çorba kaşığı  limon suyu



  Fasulyelerinizi bildiğiniz yöntemle haşlayın,yumuşak,azıcık çatlamış ve ağızda dağılır halde olsun.Soğanı ince  halkalayın, maydanozu  kıyın.Kabuğunu soyduğunuz  domatesi küp doğrayın.

  Fasulyeleri, kuru soğan, maydanoz ve  domatesi derince bir kaba alın. Sumağınızı ekleyin.Tuzunu ayarlayın.

Servise yakın sos malzemenizi de  ekleyip,iyice karıştırın.

Afiyet olsun


20 Ekim 2012 Cumartesi

KARIŞIK SEBZE HAŞLAMASI(Tarator sos'lu)








       Beyaz, yeşil, turuncu renkleri bir arada kış renkleri sanki.Pazarda tezgahlardaki yerlerini almaya başladı.
    Brokoli,havuç,karnabahar üçlüsüne bayılırım.Salata/meze şeklinde haşlanmış  soframızda haftada bir mutlaka yerini alır.

    Tarifimiz son derece kolay....Püf noktası,haşlamalar soğumadan ılık iken sosun sebzelerin üstüne eklenmesi gerekiyor.Daha iyi çekiyor tahin sosunu….

    Haşlama konusunda önerim; varsa haşlama teliniz üzerinde haşlamayı yapın. Bol suda haşladığınız zaman,bütün  vitaminleri suya karıştırıp,yok edersiniz.Ama saklayıp  sebze çorbası yaparım derseniz,tercih sizin.
   

    Ben fotoğraftaki tüm sebzeleri haşlamadım, taze haşlanmış seviyoruz. Yarı miktarda kullanabilirsiniz.

   Malzememiz  ve  tarator sos tarifi:


   Brokoli
   Havuç
   Karnabahar(arzu ettiğiniz miktarda)

   Tüm malzemeyi bol suda, dezenfekte olması için son suyuna sirke ekleyerek yıkayın.Brokoli ve karnabaharı iri  çiçeklerine bölün. Havucunuzu kalın doğrayın.Sebzeleri haşlama teline alıp,tuz serpiştirin,ayağı seviyesinde tencerenize su koyun.


15-20 dk ,kapağı kapalı haşlayın.Haşlama süreniz ateş hızınıza göre değişebilir.Çatal batırarak test edebilirsiniz.

   Diğer yanda tarator sosumuzu hazırlayalım.

   1 Çay bardağı Tahin
   ½ çay bardağı limon suyu
   ¾ çay bardağı ılık su
   2-3 diş ezilmiş sarımsak
   1 çay kaşığı tatlı pul biber(arzuya göre artırabilirsiniz)
   1 çay kaşığı tuz
   7-8 dal kıyılmış maydanoz
   Zeytinyağı
   Arzuya göre rendelenmiş turp


Tahin derince bir kaba alınır, limon suyu  ve tuz eklenerek karıştırılır. Karışımınız sertleşecektir. Ilık suyu azar azar  ekleyerek karışımı yumuşatın. Ezilmiş sarımsağı da ekleyerek iyice ezerek karıştırın. Tatlı pul biberi  ve  kıyılmış maydanozu ekleyin.
Arzuya göre rendelenmiş bir küçük turp ekleyin. Sosunuz koyu olursa ılık su ekleyerek açabilirsiniz.

Haşlanmış sebzeleri ılık iken servis tabağınıza alın, sosunuzu gezdirin.

Afiyet olsun


19 Ekim 2012 Cuma

Zeytinyağlı Taze Fasulye(Fasulye Dizmesi)



       Zaman zaman düşünürüm mutfakta kullandığımız  aletler sadece o işe mi ait olmalı?Örneğin sarımsak sıkacağı ile sadece sarımsak mı sıkarsınız,kurabiye kalıpları ile sadece kurabiyemi kesersiniz ?Ya da dolma taşının altında hep mis gibi kokan sarmalarınız mı olur?
      Eskiden yemek kitaplarında gördüğüm zeytinyağlı fasulye fotoğraflarına  imrenirdim,sıra sıra dizilmiş,suyun içinde imdat can simidi yok mu diye bağırmaya ihtiyacı olmayan taze yeşil fasulyeye...
      Dolma taşını elime aldığımda,aklıma geldi bir nizam taze fasulye....Neden olmasın diye düşündüm.

      Bu tarifte mutfağımda şimdiye kadar bildiğim  fasulyeyi sarartma yöntemi yok,bütün malzeme çiğden konuyor.Tarifin püf noktalarından biri doğru tencereyi seçmek. Ben yüksekliği az olan çelik tenceremi kullandım ki , ters çevirirken dizdiğim fasulyelerin bozulmaması için. Suyunu ideal ölçüde çektirmek ve tam soğuduktan sonra çevirmek  gerekiyor tencereyi.

     Ortadaki yarım küre domatesi ister ara malzemeye ekleyin ,ister ortada kullanın...Fasulye boyutuna göre tercih sizin...

     Tezgahlarda son demlerini yaşayan taze fasulye için,sunumu şık  tarif ve malzemeler:



750-1000gr taze fasulye
3-4 orta boy domates(bir yarım küre ortası için)
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 çay bardağı sıcak su
1tatlı kaşığı şeker
Tuz



Fasulyelerimizi ayıklayıp,bol suda yıkıyoruz.Kılçıkları temizliyoruz(Yan sert damarları)Domateslerimizin  kabuklarını ayıklıyoruz,bir yarım küreyi ortası için kabuklu bırakıyoruz.Soğanlarımızı biraz  iri yemeklik, domateslerimizi küp doğruyoruz.

Derin bir kapta,soğanla domatesi harmanlıyoruz.Yarım  küre domatesi,yüksek olmayan çelik tenceremizin ortasına, bombe yeri alta gelecek şekilde 1-2 yerinden bıçakla delip yerleştiriyoruz.Etrafına bir sıra fasulyeler,bir sıra hazırladığımız domates soğan harcı olmak üzere yerleştiriyoruz.

Şeker ve tuz ilavesinden sonra,bir çay bardağı zeytinyağının yarısını ve sıcak suyumuzu ekleyip,bir porselen tabağı veya dolma taşını tenceredeki fasulyelerin üstüne kapatıyoruz. 

Fasulyelerinizin pişme süresi ne kadar ise  suyu çekinceye kadar orta hararette pişiriyoruz.Ateşten inmeye yakın yarım çay bardağı zeytinyağını ekliyoruz.

20-30 dk tenceremizi  soğuk suya oturtuyoruz. Üzerine servis tabağımızı kapatıp tenceremizi ters çeviriyoruz.Kabuklu domatesimizi kabuğunu bir çatal yardımıyla temizleyip,arzunuza göre soğuk veya ılık servis ediyoruz

Afiyet olsun





 

14 Ekim 2012 Pazar

PIRASALI BÖREK(KEK)



    Bu gün sabah pazara gittiğimde incecik pırasaları görünce dayanamadım. Sebze yemeği olarak nasıl olsa bütün kış yiyeceğimizi düşünerek, pazar çay saatine nefis mısır unlu böreğimi yapayım istedim.
     Tarifi,not kağıtlarımın arasında bulmuştum, bir tv programından yazmış olma ihtimalim yüksek.Arkadaş eş,dost akraba evinde de yediğimi anımsamıyorum.Yapılışı yazmamışım,sadece malzeme listelenmişti kağıtta…İçerikte pul biber yoktu,ekledim.
     Annemin plaska tarifini  http://portakalvecicek.blogspot.com/2012/02/pilaskapleska.html  bulmadan önce denediğim bir tarif bu,kesinlikle çok lezzetli oluyor..Tarife kek mi  desem börek mi desem bilemiyorum ama ,aslında kek gibi ama börek  tadında…
     Eğer pırasa severseniz mutlaka deneyin, özellikle çay saatlerinize  keyif vereceğine inanıyorum.


600-700 gr pırasa

500 gr  mısır unu(4,5 su bardağı)

3 yumurta

1su bardağı süt

1su bardağı yoğurt

100 gr rendelenmiş  böreklik peynir

1,5  su bardağı sıvıyağ(zeytinyağı + ayçiçek yağı)

1,5 çay kaşığı karbonat(veya 1 paket kabartma tozu)

1-2 damla limonsuyu

1tatlı kaşığı pul biber(arzuya göre)

1Tatlı kaşığı tuz.

Tepsi yağlamak ve üzeri için ½ su bardağı sıvıyağ

       Pırasamızı ayıklayıp, yıkayalım,3-4 cm lik doğrayalım.( kalınsa 2ye bölün, taze ise yeşillerden ekleyin)Sıcak suda haşlayalım.(15dk kadar)Pırasalarınız tam haşlanmış olsun,süzgeçte soğumaya alın.


Hamur için,süt ,yoğurt ,yumurta ve yağı  karıştırma kabınızda karıştırın.Azar azar mısır ununu ekleyerek elinizle karıştırın,karbonatı ekleyerek 1-2 damla limon suyu ile kabartın.Peynirinizi ekleyin.Pul biber ve pırasaları tüm malzeme ile karıştırarak katı olmayan  bir karışım elde edin.

        ½ su bardağı sıvı yağın yarısı ile tepsinizi yağlayın,karışımı tepsinize aldıktan sonra spatula ile düzeltin. Kalan yağı pırasalı böreğin üstüne gezdirin.
                                                       


175-200 derecelik fırında 50-60 dk pişirin.(önce alt sonra üst alt beraber) pişirelim.

                                               Afiyet olsun






MAVİ YENGEÇ SALATASI







Bu muhteşem mavi sizi yanıltmasın….Haşlanınca pembeleşiyor,tuzlu deniz suyundan uzaklaştırdığınızda bekletirseniz mavi yengeç sadece  kabuk kalıyor.
     Herhalde yemek tariflerini yazan blog arkadaşlarımın arasında en akıllısı benim.Kim uğraşır bu salatayla dediğinizi duyar gibiyim.Minik  minik etleri  yakalamak için,usturuplu kırmak gerekiyor kalın kabukları.Hani tek hamlede kırılamayan pirzolalar vardır,kasabınız usta değilse minik parçalar ağzınız gelir.Lezzetinizi  böler.
       İşte bu  salatayı yapmak da  kabuksuz ve saf etiyle sunmak önemli. Bu tarifin haşlama yöntemini ,Silifke /Taşucun’daki bir birahaneden  öğrendim..Sıkı durun birahanenin sıcak menüsünü yazıyorum.Haşlanmış kimyonlu tuzlu nohut ve mavi yengeç.Patates kızartması felan yok.Çerez isterseniz sarı leblebi.Porsiyon mavi yengeç istediğiniz zaman,hemen önünüze gazete kağıdı  seriliyor,tahta tokmak, tuz ve sos tahta masanızda yer alıyor.Sos nasıl mı?Limonsuyu ağırlıkta ,pul biber  ve az zeytinyağı kasede.Kabukları kırıp sosa bandırarak eti yiyorsunuz.Civarda tüm restaurantlarda var mavi yengeç.


Lezzet konusunda,hangi et tadına benzediğini nasıl  ifade edeceğimi bilmiyorum.Çok sade bir tadı var.

 

          Salatasını, ilk defa Taşucu Hayal Restaurant’ta yedim. Sadece zeytinyağ limon ve kıyılmış maydanoz vardı.Hayal restaurant’ın sahibi Ali bey ayrıca üretici Silifke Göksu dalyanında  mavi yengeç üretim çiftliği var.
          Her şey yerinde yöresinde lezzetli deyip,bir Silifke/Taşucu deniz keyifinden dönüşte yayla evinde görüntülediğim  tarifimi paylaşıyorum.


8 Adet Mavi Yengeç

1 Kaşık  Zeytinyağ

2 Adet Defne Yaprağı

1Çay bardağı su

 

Salatası için


Yarım demet Maydonoz

1diş sarımsak

2-3 adet kornişon turşu

Zeytinyağı

Limon, tuz, tatlı pul biber
 
Temizlenmiş mavi yengeçler,haşlama teline alınmadan önce telin üstüne 2 defne yaprağı konur,bir çay bardağı su eklenir,bir kaşık sıvıyağ gezdirilir.5dk haşlanır(mavi bacak rengi,pembe rengi alacak)(Haşlanırken bacaklara su değmeyecek)
 

Haşlanan bacaklar soğutularak,bir havan eli veya ceviz kırma  aleti yardımıyla kırılarak bacak ve vücut  etleri temizlenir,bu iş için bıçak kullanmalısınız.
 

Etler derince bir kaba alınır,ince kıyılmış maydonoz,zeytinyağ tuz,dövülmüş sarımsak,arzuya göre pulbiber ve limonla bir sos hazırlanarak,yengeç etlerine eklenir.Ben ayrıca küçük doğranmış kornişon turşusuda ekledim,arzu ederseniz ekleyin..

 

Afiyet olsun…

 

 
Not:Yengeç eti,doğal protein deposu,antibiyotik etkisi de var,ayrıca romatizmal hastalıklara iyi geliyor.

 

Afiyet olsun.

12 Ekim 2012 Cuma

Mercimekli-Patatesli bulgur köftesi






       Her zaman yaptığım mercimekli köfteyi  bu sefer patatesli  ve mercimekli yaptım. Belli başlı bulgur işlerinde olduğu gibi bu tarifimin de püf noktası yeterince yoğrularak, tüm malzemenin özlenmesi…
       Bu köftenin olmazsa olması, sumaklı  marul salatası, mutlaka taze soğan eklenmeli, arzuya göre domates.Bir arkadaşımın servisinde közlenmiş patlıcanda vardı salatanın içinde.Çok yakışmıştı.


Gelelim tarifimize,

1,5 su bardağı esmer ince bulgur
1 çay bardağı kırmızı mercimek
1 adet patates
1 adet irice soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz , kimyon , pul biber
2 tatlı kaşığı biber salçası

       Mercimeğimizi ve ince doğranmış patatesi tenceremize alıp,4-5 çay bardağı su ile haşlayalım. Mercimeğimiz tam açılmalı ,patatesimiz eriyecek kıvama gelmeli.Diğer yandan ince yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleştirin.Ateşten almaya yakın salçayı ekleyin.Yağlı soğanda iyice salçayı ezin.
       Mercimeğimize , salçalı soğanı ve bulgurumuzu ekleyelim.Kimyon pul biber ve tuzunu ayarlayalım.İyice karıştırıp 30 dk kadar demlendirelim.

        Bekleme esnasında salatamızı hazırlayalım. Maydanoz, kıvırcık marul, taze soğanı ince doğrayalım. Sumak,limonsuyu ve zeytinyağı ile tatlandıralım.
        Mercimekli karşımı  yoğurma kabınıza alın,özdeşleşinceye kadar yoğurun.Köfteniz yoğurma kabınızdan net şekilde  ayrılmalı….


Köfteleyerek salatanızla servis yapın.

Afiyet olsun.



5 Ekim 2012 Cuma

FAVA(Bakla ezmesi)




         Fava,çocukluğumun tadı….Gece yatma vakti olunca dur bir bakla ıslatayım derdi annem,pişerken kokusunu sevmezdim.Üzerinde köpük oluşur,köpüklü su dökülür yeniden sıcak su eklenir,pişince çocuk maması gibi sulu  katı bir şeydi.Serviste,bol zeytinyağ dökülür,dereotsuz,tuzlu balıkla yerdi annem.
       Balık lokantalarında favori mezelerinden olduğunu sonradan  öğrendim. Kuru soğanla da servis hoşuma gitti,yakışıyor.
       Ancak tuzlu sardalya yı hiç ama hiç  unutmadım favanın yanında .Sade nötr tadı tuzlu balıkla zenginleşiyor.Mutlaka denemelisiniz.81 yıllık Alaaadin fabrikası’nın 3.kuşak üreticisinin sözleri ne kadar doğru demekten kendimi alamadım:
       "Tuzlu balık  bu kıyılarda Rum ve diğer azınlıkların yaşadığı bölgelerde biliniyor.Yunanlar tuzlu balığı çok bilir bizde onlardan almışız.Tuzlu balık alışkanlığı eskiden daha fazlaydı.Türkiye'de çok az tuzlu balık tüketimi var.Tabi bu yeme alışkanlığı ile alakalı"
     Yanlız bu bildiğiniz konserve sardalya değil,tuza yatırılmış sardalya,tuzdan arındırmanın tek yolu sirkeyle yıkamak. Eh tırnak büyüklüğünde Bodrum baklası bulunca fava yapmak ve tuzlu sardalya ile tüketmek farz oldu.İşte evimin geleneksel lezzeti fava :
Malzemeler
2 Su bardağı Kuru İç Bakla(kabuksuz)
1 Baş  Soğan
½ Çorba kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
½  Su bardağı zeytinyağı
Yapılışı
        Kuru baklaları akşamdan soğuk suya ıslatın,ertesi sabah düdüklü tencereye alın,sıcak su ekleyerek kaynatın,çıkan köpüklü suyu dökün.(15 dk kaynatın)
        Tekrar sıcak su ekleyin,(bakla seviyesinin 1 parmak altında olacak),soğanı  4’e bölün ekleyin,ardından tuz  ve şekeri de ekleyerek düdüklünün kapağını kapatarak 20 dk pişmeye bırakın.
        Hafif ılınan baklayı el blendırından geçirin,pürüzsüz hale getirin,yarım su bardağı zeytinyağını ekleyin.(Soğutma esnasında çatlamayı önler)Ezilmiş baklanız koyu boza kıvamında olmalı…
      Cam kaba dökerek soğutun,ardından 7-8 saat buzdolabında bekletin…
      Servis esnasında  üzerine bol  zeytinyağı gezdirin.Kıyılmış dereotu,  halka kesilmiş soğan  ve tuzlu sardalya(konserve) favanızı zenginleştirecektir.



1 Ekim 2012 Pazartesi

Kuzu etli Bamya



      Soframda yalın sade sebze yemeklerini seviyorum.Eti lokum gibi pişmeli,dişe dokunmalı sebzeler,pişmekten bayılmamalı.Ah Tarsus’lu hemşerilerim her yemeğe nohut ve bol salça koymak  için  çabalamasanız,ne olur….Ancak damak zevkinizi de güvenirim,itiraf etmeliyim.
      Bu tarif sizin için  mis gibi yerli domates , limon ekşisiyle pişen  yalın ,Girit mutfağı’nın esintileriyle tarifimde etin  zeytinyağın’da yumuşacık pamuk gibi pişmiş haliyle…
      Hep söylerim,sebzenin tadının önüne geçmeyecek eklediğiniz malzemeler,ayarında  olmalı…Acizane fikrim sulu yemeklerinizde  sebze garnitür olmamalı ,tadı ve varlığı hissedilmeli.Tarif,mutfağımın geleneksel pişirme şekli.
       Sağlık açısından, bamyanın içindeki daha ayıklarken hissettiğimiz sümüksü madde insan vücudundaki kemiğin içindeki iliğin yenilenmesinde yardımcı olan maddelerden biri olduğunu duymuştum. Ne kadar doğru bilemiyorum…Bamya kesinlikle  peklik giderici.

Tarifimin 2-3 püf noktası var:

      *Bamya pişerken çok karıştırılmamalı , zira limon suyu eklense de her zaman sümüklenmeye müsaittir. Limon suyu,yemeğinizin sümüklenmemesini  ve ayıklama aşaması bu maddenin sebze içine hapsedilmesini sağlar.
      *Bu tarif için küçük , bulabiliyorsanız çiçek bamya kullanınız.
        *Bamyayı doğru ayıklamak, konik keserek (konik kısmın içindeki etli kısma yemeğinizde olması) sümüklenmeyi önler ve lezzeti artırır.
        *Tarifi ,tavuk kuşbaşıyla da deneyebilirsiniz.

 

Malzemeler:

 

250 gr küçük boy bamya
150 gr.kuzu kuşbaşı
3 adet orta boy olgun domates
13-15 adet  küçük diş  sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı limonsuyu
1 küçük adet soğan
3 çay bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Önce etimizi 3 çay bardağı su,1 küçük boy tüm  kuru soğan, yarım çay bardağı su ile pişmeye yakın ayarda pişirelim(15-20 dk).

 
 

Bamyaları kuru halde iken, sakal denilen  sap kısmına yakın kalın tüyleri temizleyelim,yıkayıp temiz bir mutfak bezi üzerinde yayarak kurutalım(sapları daha kolay temizlersiniz)
 
Bamyalar kururken,3 adet domatesi iri küp doğrayalım, sarımsakları temizleyip küçükse tüm,büyükse 2ye veya 3 e boyuna küçültelim.Kuruyan bamyaları konik şekilde sap kalacak şekilde bamyayı döndürerek bıçak yardımıyla temizleyelim.

 

Sapları temizlenmiş bamyalar, sarımsak,küp domates,limon suyu ve tuz ile derince bir kapta harmanlayalım.(bu aşamayı bir gün önceden hazırlayıp,buzdolabında bekletebilirsiniz)
 

Tüm soğanı etinizden ayırın,etinizi pişirdiğiniz yağlı su ve etlerinize; limon sarımsak domatesle harmanlanmış bamyalarınızı pişirme tencerenizde ekleyin.Tüm karışıma orta boy tencere için malzeme seviyesinin altında ılıksu ekleyin.Yemeğinizi ateşten almaya yakın 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin.Kısık ateşte 20-25 dk kadar etleriniz ve bamyanız tam pişinceye kadar pişirin.

 

Not: Servis önerisi,pirinç pilavı ve cacık.

     

 

Afiyet Olsun