1 Aralık 2014 Pazartesi

TEREYAĞLI NOHUTLU PİLAV



Söylemesi ayıp  iyi pilav pişiririm tane tane dökülür tabağa servis  esnasında ….Hiç mütevazi olmayacağım..
Nohutlu pilav evimizin klasiklerinden….Annemin halası Aliye Taner gözümün önüne gelir,büyük bakır tencerede pilavı havalandırışı ve mis gibi tereyağ kokusu,haydi oturun sofraya çocuklar diye seslenişi.....Unutmadım.


Tam kıvamında haşlanmış nohut  ve tavuk suyu derin dondurucuda hazır olunca yapması çok pratik. Konserve nohutla hiç denemedim, fikrim yok… Daha doğrusu konserve  nohut u  henüz mutfağıma sokmadım demek daha doğru.
Sıcak pilavlar benim mutfağımda mutlaka tereyağlı pişer, hep hakkını vermeli diye düşünürüm …
Yanına ayranla veya  et, sebze yemeklerinizin eşlikçisi….Buyrun anne mutfağından benim mutfağıma klasiklerden ölçülü tarif…

1,5 Su bardağı baldo pirinç
2,5 Su bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı tereyağ
2,5 su bardağı tavuk suyu veya et suyu( Ben yarı yarıya su ile seyrelttim)
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber

Pirincinizi 20 dk ılık suda bekleterek, ardından yıkayarak ayranlı suyundan arındırın. Suyundan arınmış pirinci erimiş tereyağının üzerine ekleyerek pilav tencerenizde kavurmaya başlayın.
Pirinçler şeffaflaşınca tuzunu ekleyin.Sıcak tavuk suyunu ve nohutlarını sıra ile ekleyin. Değirmen karabiberle lezzetlendirin.Kapağı kapalı 15 dk kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.





Tencerenin kapağını kaldırarak , peçete serin…


Sofra bezi  ile bohçalayarak 15 dk dinlendirin.


Pilavı havalandırmak lazım :)

Bizim yanında yemeğimiz taze etli fasulye.. Ve ayran….Bir de soğan mı kırsak J

Afiyet olsun.


2 yorum:

  1. Elinize sağlık. beni de çocukluğuma götürdünüz annem de pilavı bakır tencerede pişirirdi hep. Bu arada pilav çok güzel ayrıca tabağa da bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabağım tek Pembe Kekik...Sadece çekimlerde büfeden çıkıyor :)Annemden.Ne mutlu sizi geçmişe götürebildiysem ...Sevgiler.

      Sil