30 Ekim 2012 Salı

KÖY USULÜ PATATES KIZARTMASI(Ekşili Patates)



   Küçük bir kaçamağa ne dersiniz? Patates kızartması sevmeyen var mıdır bilmiyorum,ama bizim evde çok sevilir.Bazen ani kararla,kızartma yağı tencerede ardından ocakta yerini alır.

     Sarımsaklar ince kıyılmıştır,patates soyulmuştur,maydanoz ayıklanıp yıkanmıştır..Buzdolabı limon  sıkmak için tekrar açılır,eyvah limon yok.Derin dondurucu karıştırılır işte yaz başı hazırlanmış drajeler ….Tedbirimi seveyim diye yüzümde hafif bir tebessüm.


    Köy usulü patates kızartması değişik  yörelerde,başka isimlerle anılıyor mu bilmiyorum ama,Mersin’den Silifke’ye uzanan karayolunda  işletmeciliğini yerel halkın yaptığı balık lokantalarında bu isimle anılıyor.Patates kızartması istediğinizde köy usulü mü diye sorarlar. Evet cevabını verirseniz patates kızartmasını ketçapsız veya mayonezsiz yiyeceğiniz anlamına geliyor. 


Patates şeklinin  cips  şeklinde olması önemli,sos aralarda sızıp tabağın dibini doldurmuyor.İnceliği tercihinize kalmış.....

   Izgara veya kızartma ne cins balık tercih ederseniz edin  yanına çok yakışıyor. Tarifimde ölçü veremeyeceğim.Tamamen patates miktarına göre hazırlıyorsunuz sosu,bolca sarımsak ve maydanoz kıyılmalı sosa.Arzuya göre tatlı pul biber eklerseniz renklendirmiş olursunuz.Tuz eklemeyi unutmayalım.

   Ben 4 adet orta boy patates için,8-10 diş sarımsağı kıyarak minik hale getirdim,2 draje limon suyu diyeceğim ,ebatına göre yaklaşık  1-2 limon suyu demem daha doğru olacak.
   Altın sarısı kızarttığınız patateslere sosu ekleyip sıcak servis yapın.


   Püf nokta,sosunuz son  dakika hazırlayın,limon suyu içinde bekleyen maydanozlar renk değiştiriyor.Arzuya göre pul biberde serpiştirebilirsiniz....
  İster kaçamak yapın, ister planlı…Önerim,bu sosla keyif verici patates kızartmasını deneyin.

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Anneaneden anneye ve bana geçen bir gelenek gibidir çok severim böyle patetes kızartmasına üstü limonlu harika olur.Emeklerineize sağlık ,afiyetle

    YanıtlaSil
  2. Balık lezzetlerine çok yakışıyor Arzu hanım,sizi biraz nostaljiye sürüklemişim anlaşılan...Afiyetle.

    YanıtlaSil