Hafta sonu yaklaşıyor…Öyle bir börek olsun ki sofralarınızı şenlendirecek , ister sabah
kahvaltı da ister çay saatlerinizde yapabileceğiniz sıcak sıcak; pastırma ve
kaşarın nefis uyumuyla taçlansın ….
Hazır yufkadan çeşitli börekler görüyorum internette…Pilelisi, büzmesi, midyesi v.s…Hepsinin kendine özgü katlaması var.
İstedim ki bu böreğin katlama ve kesme şekli bana özel olsun. Yufkayı tezgaha serip bir
beş dk kadar bakıştık. Şablon hazırlasam
mı diye düşünmedim değil… Ancak ilk kesişte kafam da tasarladığım şekli elde
ettim.
Malzeme zaten hazırdı buzdolabımda, kaşarı rendelemek ve
pastırmaları küçük parçalara ayırmak
kaldı. Azıcık ara sos çırpılacak…
Sizi merakta bırakmadan tarifimize geçelim:
1 adet büyük yufka
150-200 gr taze kaşar peyniri
80-100 gr pastırma
Yufkaya sürmek için:
1 yumurta (sarısı ile akı ayrılacak)
¾ çay bardağı süt ve sıvı yağ karışımı
Peynirimizi
rendeleyelim , pastırmalarımızı elimizle istediğimiz ebatta bölelim. Yumurtanızın
akını sarısından ayırın. Yumurta akı,süt
ve yağ karışımını bir kaseye alalım iyice çırpalım.
Yufkamızı tezgaha
açalım. Kenarından 10-12 cm kadar iç
kısma doğru düz keselim.
Bıçağımızı kaldırmadan dış kenar uzaklığını esas
alarak yufkanın esas şeklini kaybetmeden, yufkamızı spiral şekilde keserek
kesme işlemini yufkanın ortasında bitirelim. Keserken püf nokta , 10-12 cm lik genişliği ve yufkanın bütünlüğünü
kaybetmemek.
Kalın şeridimize harcımızı fırça ile sürelim. Kaşar peynir
ve pastırmaları serpiştirelim. Kestiğimiz noktadan başlayarak bükerek uzun kol
şeklinde böreğimizi elde edelim.( benim tezgahım yufkama küçük geldi, dolayısıyla
iç ekleme işlemini 2 defa da yaptım).Yumurta sarısını bir kasede çırpalım.
Az yağlanmış yanmaz tavaya döndürerek böreğimiz
yerleştirelim. Kalan sosu fırça ile böreğimize sürelim. En son yumurta sarısını
sürelim.
Böreğimizin önce altını daha sonra geniş bir tabak veya tepsi yardımıyla ters
çevirerek üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Böreğin ilk sıcaklığı geçer geçmez servis yapalım.
Afiyet olsun.
Harika olmuş ellerinize sağlık çok hoşuma gitti inşaAllah en kısa zamanda denemek istiyorum muhabbetle kalın :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Emine hanım..
YanıtlaSilkeriman han.değişik bir yöntem elinize sağlık bende deneyeceğim...
YanıtlaSilEvet mor tencere,katlama şekli değişik olsun istedim...Bana özgü :)
Sil