Yıllardır evinizde bir lezzet pişiyor ve
kendi Girit mübadili torunu torbası ilan etmiş insanlara kendinizi kabul ettiremiyorsunuz,ne garip değil Mi?…Çünkü onların
ataları Ege kıyılarında ki yerleşim
yerlerine yerleşmiş,benim atalarım başka bir gemi ile Mersin Limanı’na ….
Anneannem 1924 de mübadele ile geldiğinde,Türkçe bilmiyormuş.Yaşı 10-15
civarıymış….Annem ilk kız çocuğu,1932 doğumlu…..
Fotoğrafın tarihi 1936,annem 4-5 yaşında,anneannem Zeynep
Merzeci’nin yaşını kestiremiyorum.Muhtemelen 20 li yaşlar…
Etli sebze yemekleri evimizde hep yıllarca ete zeytinyağı
mantığı ile pişti. Annem,anneannemin mutfağından öğrendiklerine daha çok vakıf
diğer kızkardeşlerine oranla.Zeytinyağlı
yemekler hep domatesli,ama taze etli fasulye biraz salçalı, asla sebze tadının
önüne geçmeyecek kadar.Asla hastane yemeği görüntüsünde terbiye konmadı anne mutfağında sebze yemeklerine.....
Sonuçta,Girit mübadilleri Çukurova’ya da yerleşti.Lezzetleri
ve dolayısıyla alışkanlıkları yaşadığı çevreye uyum sağladı…Bu esnek kapıdan açıdan
bakmak lazım,lezzetlere…
Gülcemal gemisi,Mersin
Limanına yanaşmamış …Ama Çukurovalı Girit
mübadillerinin de yaşayışları ve
lezzetleri var !İnkar edilmez…
Benim mutfağımından
gelen lezzeti Girit mutfağımı başka bir mutfağına mı ait olduğunu
sorgulamak uzmanlara düşer…Bana 'da şapka çıkarmak düşer :)
6 Adet taze ayıklanmış enginar
300 gr kuzu kuşbaşı
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
Taze çekilmiş karabiber
Tuz
Enginarlarımızı ayıklayalım,2-4
adet sıktığımız bol limonlu suya çanaklar ters gelecek şekilde suya koyalım.
Enginarlarınız çok taze ise yaprak iç beyazları elinizle kırarak ,saplarını da
dış kabuklarını temizleyerek suya ekleyiniz.
Kuşbaşı etimiz ½ çay bardağı
zeytinyağı ve 2 çay bardağı sıcak su ile çelik tencerenize alın. Önce harlı,
daha sonra kısık ateşte etinizi yemeğe hazır hale yakın, yarı yağına
bindirinceye kadar pişirin.
Etlerinize, yemeklik doğranmış
soğanı ekleyerek etle birlikte orta hararetteki ateşte kavurun daha sonra dört
e bölünmüş enginarları ekleyin, tencerenizde enginar ve etleri 1-2 dk
çevirin.Üzerini kapatacak kadar sıcak suyu ekleyin,tuz ve karabiberini ekleyin.
Kısık ateşte,20-25 dk pişirin.
Ateşten almaya yakın kalan ½ çay bardağı zeytinyağını ekleyin.
Tarif 3-4 kişiliktir.
Anneler Günü yaklaşırken hem annemi hemde anneannemi anmadan geçemedim ...
Anneler Günü yaklaşırken hem annemi hemde anneannemi anmadan geçemedim ...
Emeğinize sağlık,yazınızı okudum.GiritTürk Forum sayfamda önce paylaştım ama paylaşmak yazısını okuduğum için Forumdan sildim.Giritli insanlarımızın okuyamaması kötü.
YanıtlaSilSAYGILARIMLA
E.Hüseyin HANÇER
Hüseyin Bey,elbette yazımı başka forumlarda kullanabilirsiniz.Ancak art niyetli kişiler kendilerine web sayfaları açıyorlar.Fotoğraflarımı ve yazılarımı kullanıyorlar.İzin sizindir .)
SilTeşekkürler efendim,forum sayfamızın zaten amacı,Girit Kültürünün ulaşıldığı bir bilgi Bankası haline getirebilmektir.Bende emeğe saygı duyulmasından yanayım.Teşekkürler.
YanıtlaSilHüseyin bey,bu "bilgi bankasında" yer almaktan onur duyarım.Sadece bana ulaşmanız yeterli :)
Sil