Ne keyifmiş incir reçeli pişirmek JKabukları temizlemek
biraz zahmetli.Yapış yağış oluyor eller ve bulaştığı her türlü kapkacak…Olsun.
Yıllarca İstanbul’dan bir akrabam gönderirdi incir reçeli.Adını
anmadan geçmeyeceğim:Sevgili Gülseren Merzeci …İstanbul’da bu incirleri bulmak
daha kolay sanırım.Benim incirlerim de
çok uzak yoldan geldi,Heybeliada’dan…
Sevgili Emine Yılmaz’ın Heybeliada’da bu
konuda uzmanlığı var,Mimoza ve acı biber reçeli
dahil yapıyor. “Evden Organik” adıyla facebook sayfasından ulaşmak
mümkün….
Sağolsun incirlerle birlikte bir küçük kavanoz acı biber
reçeli’de göndermiş.Tatlı acının muhteşem uyumu bu reçelde,çay kaşığı ile
kahvaltı sofrasında bitmesini istemez şekilde tüketeceğim. ….Eğer değişik
tatlara açıksanız denemenizi öneririm.
Tarifi ilk kez yaptığım için temkinli davrandım..1ölçü yani
1 kilo şekerden yaptım,diğer 1 ölçü 110 adet incir.10-12 adet karanfil,yeteri
kadar su..
Tarifim şöyle:
İncirler keskin bir bıçakla alacalı arzuya göre tam soyulur.10-15 kadar kaynayan suda
haşlanır.Soğuk su dolu bir kaba alınıp,birkaç kez suyu değiştirilir.Ham incir
haşlanınca süngerimsi bir dokusu oluyor.Taneler tek tek hafif sıkılıp suyundan
arındırın.Sıkıldıktan nazik bu meyvenin sonra eski halini alması şaşılacak bir
hal !
Şeker ve su( yaklaşık
4 su bardağı iyi su) çelik tencere alınır .Şeker ve su normal oda sıcaklığında
eritilip,içine incirlerle beraber karanfil atılır.Yaklaşık 30 dk,önce harlı ardından kısık ateşte
kaynattım.
Ateşten almaya yakın 1 çay kaşığı limon tuzu ekledim.Cam kaba alarak
gün boyu dinlendirdim.
Tarif aslında ,şıra gibi şekerli suda kaynatıldığı için
aslında tatlı gözüyle baktım.Kaymak,ceviz,fındık,badem gibi lezzetlerle sunmak
mümkün.
Aroma olarak ,karanfil çok yakışıyor ancak yapım aşamalarını
yaşadıktan sonra tabiî ki fikrim geldi.Ne olduğunu sormayın adı bende
kalsın,adı Çukurovalı incir reçeli veya ….. aromalı incir reçeli ...Süpriz olsun.
Teşekkürler Emine Yılmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder