Domatesli salatalar konusunda hızımı alamadım arkadaşlar J
Dün yeni salamuralık köy peynirlerimi almaya gittim.Eh eskileri bitirmek lazım…
Bir Giritli köyü olan Mersin /Tarsus/Hebilli köyünde bahar
aylarında evlerde üretiliyor bu
peynir.Kaynatılan süt doğal ortamda
soğumaya bırakılıyor.Peynir mayası ile mayalanan
süt ,mayalandıktan sonra tekrar kaynatılıyor(sarı suyu ile).Sarı suyu ile bezlere
dökülüp süzülüp üzerine ağırlık konup tekerler
haline getiriliyor.
Taze peynir severseniz, salamuralanmamış peynir olarak tükettiğiniz halde burusella
olma riskiniz yok.Ama yinede tedbiri elden bırakmayıp,ben salamuralı suda en az
3 ay beklettikten sonra tüketmeye başlıyorum.
Bu peynir 2 yıldır salamurada kalan ve bu tarif için bir gece suda beklettiğim
görüntüsü. Hala taş gibi.:)Sertlik olarak hellim peynirinden biraz daha sert
düşünebilirsiniz.
Unutmadan hellim peyniri kızarttığınızda önce bir kendi bırakır,ardından toplar….Bu peynirde
kesinlikle bunu yaşamazsınız.
Makarnalarımda,sıkmalarımda ve böreklerimde vazgeçemediğim lezzet.
Bu peynirin domatesli
biberli salata ile buluşması ile şöyle :
150 gr salamurasından arındırılmış köy peyniri
1,5 çorba kaşığı zeytinyağı(peyniri kızartmak için)
2 adet orta boy domates
1 adet yeşil biber
8-10 dal maydanoz
Limon ve zeytinyağı
Zeytinyağını yanmaz tavanıza alın,hafif kızdırın.
Küp kestiğiniz peynirleri önce harlı sonra
yavaş ateşte kızartın.Püf nokta ateş hızınız,ocağın başından ayrılmayın.
Bu tarifim için domatesin kabuklarını soyup sulanmasına izin
vermedim.Biberleri ve maydanozları ince doğradım.derince kasede zeytin yağla ve
limonla lezzetlendirdim.Salatama peynirin bir gece suda beklemiş tadında tuz
yeterli geldiği için tuz eklemedim.Servis tabağına önce domatesli salatamı ardından
zeytinyağında kızarmış peynirimi ekledim.
Afiyet olsun
Ben benzerini hellim peyniri ile yapıyorum. sizin peynir tabi ki süper ama bizim için bulmak imkansız. Elinize sağlık.
YanıtlaSilElbette hellim ile yapmak mümkün...Afiyetle
SilPeynir salamuranın tam zamanı, değil mi?
YanıtlaSilBenim de aklımda biraz yapayım diyorum. Bakalım kısmet.
Peynir kızartmasına bayılıyorum ara ara yaparım hele domates salatasının üzerine düşünce nefasetinden yenmez.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
Teşekkürler Sare hanım....Mayıs ayı tam zamanı
Sil