26 Mart 2013 Salı

PESTO SOS



Bahar geldi balkonuma…Bitkileri minik hayvancıklarla  paylaşmak büyük keyif.Bazen bir arı bazen de bir kelebek misafir oluyor….


Tohumdan bir şeyler yetiştirmeyi çok severim…Fesleğen de bu bitkilerden bir tanesi.Geçen yıl kayınvalidem’in bir saksıya ekip getirdiği 2 cins  fesleğenlerden iri yapraklısının tohumlarını önce kuşlarla paylaştım.Ardından bana da bırakın diyerek,kurumuş tohumlaşmış kısımları makasla keserek tam kuruttum oda sıcaklığında…Bundan 2 ay önce kadar ektim.Artık iyice yapraklanmaya başladılar.


 Mevsiminde  kuruttum taze fesleğen yapraklarını.Domates çorbasına,sarımsaklı ekmeklere , pizzaya  ve makarnalara çok yakışıyor….
 
Tazesinden  pesto sosu yapmıştım geçen yıl, küçük yapraklısından…Bu yıl iri yapraklısını kullanarak yapacağım.

İşte tarif:

1,5 su bardağına sıkı sıkı sıkıştırılmış fesleğen yaprakları
8-10 dal maydanoz
3 çorba kaşığı dolma fıstığı
3-4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
½ su bardağı zeytinyağı
½ çay kaşığı tuz

Pesto soslu tereyağ için,

150 gr tereyağ
1,5 çorba kaşığı pesto sos


Fesleğen yapraklarınızı dallarından ayırın ,yıkayın ve kurutun.Parmesan peyniri hariç tüm malzemeyi mutfak robotunuza alın,püre haline getirin.
 En son ezilmiş malzemenize rendelenmiş parmesan peyniri ekleyin.


Sosunuzu kavanoza alıp üzerini kapatacak zeytinyağ ekleyin,hava ile temasını engelleyin.

Pesto soslu tereyağ için,tereyağınızı oda sıcaklığında 1,5 çorba kaşığı pesto sos ile iyice karıştırın.Film naylona alıp elinizle  silindir şekline getirin.Derin dondurucuda dondurun…

Tereyağlı pesto sos,buharda haşlanmış sıcak patatese çok yakışıyor.Bu lezzet kızarmış kırmız et yemeklerinizin eşlikçisi.Tarifime katkıları için sevgili kuzenim Fethiye’ye çok teşekkür ederim

Afiyet olsun.







2 yorum:

  1. MERHABA BLOĞUNUZU YENİ KEŞFETTİM VE ÇOK BEĞENDİM. TAKİBE ALDIM. BANA DA BEKLERİM SEVGİLER,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selda hanım,teşekkür ederim.Yeni lezzetlerde ve görsellerde buluşmak üzere.

      Sil