Herkese mutlu hafta sonları…Omletler hafta sonları
kahvaltılarımızın keyfi olsa da soğanlı yumurtanın aslında Osmanlı mutfağına dayanan
bir geçmişi var.
Osmanlı mutfağında ,soğanlı yumurtanın soğanlarının pişmesi
tam 3 saatmiş.Benim ki hayal,kor olmuş mangal kömüründe kapaklı bakır kapların önce suyunu bırakan,sonra çeken tereyağında
kavrulan soğanlar.Tam 3 saat!Kıvamında karamelize olmalı,yakmadan…
Sirke,şeker,tarçın,yenibahar,taze çekilmiş karabiber baharat ve lezzetlendiricileri bu saray
lezzetinin.Yumurtalar soğanlara yuva açılarak kırılırmış.Kapağı kapalı 10 dk
pişirilirmiş.Tam bir sabır lezzeti,ramazanın 15 inde iftar yemekleri
arasındaymış…
Soğanlı,biberli,pastırmalı omletimi yaparken bu tariften etkilendiğimi
itiraf etmeliyim J
Soğanın yumurtaya bu kadar yakışacağını hayal
etmemiştim.Tarifimde diğer
lezzetlendiricilerim pastırma ve kırmızı salçalık biber.Karabiber dışındaki
baharat açığını,pastırma çemeni ile kapatmayı planladım.
Önerim,çemen az olsa da havalar fazla ısınmadan bu tarif
deneyin…Afiyet olsun.
2 yumurta
3 çorba kaşığı süt
½ çorba kaşığı tereyağ
1 adet küçük boy kuru soğan
1 adet salçalık biber
3 dilim pastırma
Karabiber
Tuz
Tereyağ ve ay şeklinde doğranmış soğanları önce harlı
ardından kısık ateşte 5 dk kavurun, hafif karamelize olsunlar.
Kırmızı biberi 2 ye bölün,enine verev ince şerit
kesin.Soğanlar karamelize olmaya yakın ekleyin.
Biberlerin diriliği kaybolsun. Kavrulmuş malzemeyi
kenara alın.
Süt,yumurta,tuz karabiberi bir kasede çırpın.Şerit kesilmiş
pastırma ve sotelenmiş sebzeleri yumurta ile buluşturun..
Aynı tavaya yağ
eklemeden,ateşe aldığınız tavaya tüm malzemeyi dökün, spatula yardımıyla yayın.
Tabak veya kapak yardımı ile omletiniz ters-yüz edin.Sıcak
servis yapın .
Kaynak:500 yıllık Osmanlı mutfağı,Marianna Yerasimos
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder