Evimizde alüminyum dikdörtgen fırın vardı,alüminyum
dikdörtgen tepsileri.Zaman içinde fırın yok oldu,alüminyum tepsiler yazın yaylada içine bez
serilerek sebze meyve dizmeye
yarıyor.
Cam fırın tepsilerinde pişirir olduk sini
köftesini…Aslında alüminyum tepside daha güzel kızarıyor sini köftesi.Annemin parmak aralarından yağ
fışkıracak kadar bulgurlu malzemeyi bastırdığını anımsıyorum. Malum bulgur yağı sever…
Dövülmüş etle özel hazırlanırdı dış harcı sini
köftenin o zaman…Sakın yanlış almasın,kasaptan 2 kez çekilmiş kıyma ile değil,et dövme
makinasından macun haline getirilmiş yağsız lop etle.Çiğ köftelik….
Orjinali dövülmüş etle olsa da, iyi haşlanmış patatesle bu
sonucu elde etmek mümkün.Özlü iyi bir bulgur ve asıl olan yeteri kadar
yoğurmak.Pişmemiş bulgur yemeklerinde olduğu gibi.Bilenlerin değimiyle
sakızlaşmalı bulgur, çamurlaşmamalı. Su ayarı ve kullandığınız bulguru tanımak etken.
Sini Köftesi, sofrada
hem börek hem bulgur işi sunmak isterseniz çay saatlerinde bile keyif
veren bir lezzet.Kısaca her sofraya yakışıyor.
Tarifin "kolay içli köfte" adıyla anıldığını fark
ettim,eğer içli köfte işlemekte beceriniz yoksa evet,ancak geleneksel lezzetlerin evir çevir farklı adla sunulmasını doğru
bulmuyorum.Kırk yıllık sini köftesi olmuş kolay içli köfte,haşlama içli köfte
severseniz sizi yanıltır bu lezzet.…Kızartma içli köfteye tadı benzer ama ne yalan söyleyeyim geleneksel lezzetlerin
isimlerinin yozlaştırılmasına karşıyım.
Yapımı detaylı gibi görünse de damaklarda keyif bırakacak
lezzet :
Dış Malzeme
350 gr esmer ince bulgur(karınca başı)
3 çorba kaşığı irmik
2 adet patates
1 çorba kaşığı biber salçası (tepeleme)
1 tatlı kaşığı kimyon(silme)
1 tatlı kaşığı Tuz
İç malzeme
250 gr orta yağlı kıyma
1 baş kuru soğan(büyükçe,çintilmiş)
1 tatlı kaşığı biber salçası
½ çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tatlı pul biber
½ çay bardağı zeytin yağı
½ çay bardağı bıçakla kıyılmış ceviz
Karabiber
Tuz
Arzuya göre kıyılmış maydonoz
Hazırlanışta
1 çay bardağı zeytin yağı
1 Kap Ilıksu
Önce dış hamurumuzu hazırlayalım,patateslerin kabuklarını
soyup dilimleyelim,bir tencerede haşlayalım(suyunu bol koyabilirsiniz ileri
aşamada bulguru ıslatmakta kullanacağız)
Yoğurma kabımıza bulgurumuzu ve tüm malzemeyi
koyalım,haşlanan patatesleri ve 1,5 bardak sıcak haşlama suyunu
ekleyip,karıştırıp 30 dk dinlendirelim.
İç için kıymayı kavuralım.Soğanı , biber salçası ve zeytin yağını ekleyelim,baharatlardan
sonra cevizi ekleyip kavurmaya devam edelim(1-2 dk)Altını kaptıktan sonra
maydanozu ekleyip,karıştıralım.
Bir kaba elimiz batırmak için ılık su hazırlayalım,dış
hamuru yaklaşık 15 dk elimizi suya batırarak yoğuralım. Bulgurumuz tüm malzeme
ile iç içe geçinceye ve bulgur özleninceye kadar(bilek kuvveti isteyen bir
iştir,bulgur özlendikçe yoğurması güçleşir)
Hamurumuzu 2 ye ayıralım.Bol zeytinyağı ile yağladığımız cam
tepsimize ayırdığımız hamurlardan birinden ceviz büyüklüğünde parçalar
kopartarak 2 elimizle açalım (elimizi suya batırararak)her parçayı tabanda
yan yana koyarak suyla yapıştıralım.Tabanı oluşturalım(Açılan her parça
yaklaşık yarım cm den biraz daha kalın olmalı)
Taban hazır olduktan sonra içimizi tabana yayalım.İç malzememiz yayalım.
Üzerine
hamurun diğer parçasını tabana yaydığımız gibi parçaları ekleyerek
yayalım.(dikkat sürekli elimizi suya batıralım,parçaları ıslak elimizle
yapıştıralım).Sık sık yaptığımız üst tabanı, elimizi ıslatıp bastıralım.
En son kalan zeytin yağını gezdirelim.Elimizle su
serpiştirelim.Sini köftemizi kareleyerek keselim.
175-200 derecelik fırında önce
alt ,sonra alt üst,en son üstten kızartarak pişirmeyi bitirelim.
Afiyet olsun.
Tarifiniz beni çocukluğuma, tıpkı sizinki gibi annemi becerikli ellerinde yoğrulan hamurlara götürdü. Bugün anneciğimin doğum günü... Seni çok özlüyorum anne...
YanıtlaSilNe yazık ki anne lezzetleri unutulmuyor.:( Ben de özlüyorum annemi....
Sil