Şöyle ekşili nefis bir kuru dolmaya ne dersiniz?Çeşitli
tarif yazan paylaşan arkadaşlarımın mutfaklarına bakıyorum.Çoğu mutfağına kışın
ortasında patlıcanı sokmuş bile….
Ben karşıyım..Her sebzenin zamanında yenmesi
taraftarıyım.Lezzetinin yeteri kadar tatminkar olmadığına inanıyorum.Sera malı
üstelik, pahallı…
Çukurova’da mevsiminde topak patlıcandan yaparız etli ve
zeytinyağlı dolmalarımızı bazıları bir yumurta büyüklüğünde bir lokmalık. Zaten kışın tezgahlarda görmek
imkansız.
Bulgurlu içi nedense eşim pek sevmiyor,ama kuru ekşili
dolmayı lezzetli kılıyor.İşte benim mutfağımdan ekşili kuru dolma.Keyifle
soframa koydum,patlıcan biber mevsimi gelmeden….
40-45 adet patlıcan
biber kuru dolmalık
250 gr kıyma
1,5 su bardağı pirinç
½ su bardağı bulgur
3 adet kuru soğan
1,5 çorba kaşığı biber salçası
2 adet domates(derin dondurucudan veya konserve)
3 çorba kaşığı kuru nane
Karabiber
2-3 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay bardağı sıvı yağ.
Servis için sos,Kuru nane,pul biber ve tereyağ
Dolmalık kuruları yıkayarak,30 dk kadar harlı ateşte
haşlayın.Soğan ve domatesi rendeleyin.Tüm malzemeyi karıştırarak içi
hazırlayın.
Haşlayıp soğuttuğunuz biber ve patlıcanları doldurun(pirinç ve bulgur şişme
payını katarak).Dizdiğiniz dolmaların üzerine dolma kapağı veya porselen tabak
kapatın.Dolmalarınıza dizme seviyesinden biraz eksik su ekleyin.
Önce harlı ardından,kısık ateşte 40-50 dk
pişirin.Kızdırdığınız tereyağına
pulbiber ve nane ekleyerek,dolmalara ekleyin.Arzuya göre sarımsaklı yoğurt da
kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder