Malum mangal sezonu
açıldı..Havalar sıcak gidiyor.Tavuk kanat mangalda çok keyifle
tükettiğimiz bir lezzet ancak,sezonu
açamadığımız için pişirme yöntemi olarak yağda kızartma yaptım.Aslında bu
yörede tavuğu bol yağda veya tereyağın da kızartmak lezzet duraklarında hep yapılıyor.
Ev usulü benim mutfağımda sizi yanıltmayacak bir lezzet.Bu tarif için mutlaka derili ve çok büyük olmayan parçalar kullanın, parçalara çizik atmayı unutmayın.Kızartma yağ miktarını tencere büyüklüğünüze göre ve ısı ayarını ayarlamak önemli….Püf Nokta: Deriler uygun sıcaklıkta yeteri kadar kızarsın.
Bu lezzet duraklarından biriside
Tarsus-Çamlıyayla(Namrun) Karayolu üzerindeki Atdağı mevkii ve o mevkinin tek
lokantası Atdağı Restaurant.Mevkinin Atdağı adıyla anılmasının yegane sebebi:
Namrun’ a atla giden sürücülerin atlarını dinlendirdikleri ve su ihtiyaçlarını
giderdikleri bölge olması. Restaurant babadan oğula geçen bir işletme. Kızarmış
tavuğu ile meşhur. Büyüklerimin söylediğine göre baba zamanında, tavuklar
tünekte beklermiş,Lokantaya geldiğinizde tavuğunuzu seçer ,masanızda beklemeye
başlarmışsınız.O tavuk bir süre sonra masanızda :)
Yıllar içinde 3-5 tahta masa
sandalyeden oluşan lokanta şimdilerde bu görüntüde.
Öyle çok meze felan da yok bulgur pilavı,süzme yoğurt ve hala sırrını çözemediğim müthiş salatası…Nar ekşisi ve sirke ile yapılan sos olduğunu tahmin ediyorum.Oran sır gibi,tuz eklemeye bile ihtiyaç hissetmiyorsunuz.Sebzeler diri ve mutfakta o an doğranıp masanıza salata olarak geliyor.
Öyle çok meze felan da yok bulgur pilavı,süzme yoğurt ve hala sırrını çözemediğim müthiş salatası…Nar ekşisi ve sirke ile yapılan sos olduğunu tahmin ediyorum.Oran sır gibi,tuz eklemeye bile ihtiyaç hissetmiyorsunuz.Sebzeler diri ve mutfakta o an doğranıp masanıza salata olarak geliyor.
Ev usulü benim mutfağımda sizi yanıltmayacak bir lezzet.Bu tarif için mutlaka derili ve çok büyük olmayan parçalar kullanın, parçalara çizik atmayı unutmayın.Kızartma yağ miktarını tencere büyüklüğünüze göre ve ısı ayarını ayarlamak önemli….Püf Nokta: Deriler uygun sıcaklıkta yeteri kadar kızarsın.
Kanatların güveç kabıma alınıp
fırınlanması ; tavuk parçalarının
kızartma esnasındaki soğumasını telafi etmek,hem de derilerin fırında
kurumasını sağlamak …Bu lezzete doyamayacağınızı iddia ediyorum!
Tarifimiz hafta sonu kızartma severleri için şöyle,
herkese keyifli hafta sonu olsun:
1 kg tavuk kanat
Tuz,karabiber,tatlı,pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Kanatları yıkayın,kanatlara
dikine bıçakla derince çizik
atın.Tuz,karabiber,tatlı pul biber ile harmanlayın.Karışıma ekleyeceğiniz
sıvıyağ kuru baharatların kanatların her
yerine yeteri kadar bulaşmasını
sağlayacak.
Kanatları 1 saat kadar
bekletin.Ben bu aşamada salatalık malzememi yıkayıp,hazırlıyorumJKuru
soğanı esirgemediğiniz çoban salata bu tarife çok yakışıyor.
Sıvı yağınızı
yeteri büyüklükte çelik tencerede kızdırın,tavuklarınızı kızartın(deriler
yeteri kadar kızarsın).Yayvan toprak kabınıza derileri üste gelecek şekilde dizin.Fırınınızı
turbo veya ızgara modunda
çalıştırarak,hem kanatlarınızı ısıtın arzu ettiğiniz miktarda kurutun.Afiyet
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder