Bir arkadaşımla humus üzerine sohbet yaparken, “El kremi kıvamında olacak” deyimini kullandığımda bana tuhaf tuhaf bakmıştı.Gülümsedi “nasıl
yani “dedi?
Canım nasıl bilmezsin elimize sürdüğümüz el kremi,pütürsüz J))
Yanlış deyim kullandığımı sanmıyorum,çünkü humus damağınızda
yerini aldığında bu hissi vermeli…
Humus yapımında benim mutfağımda püf nokta,yeteri kadar
haşlanmış nohut ve nohut dış zarının ekarte edilmesi…
Bundan 10 yıl önce Antakya/Harbiye de yediğim Humus o kadar
güzeldi ki,şef e bunu nasıl yaptıklarını sorduğumda nohutu 5-6 saat
kaynattıklarını söylemişti.Hiç ekonomik değil!
Annemin bakır süzgeç üzerinde haşlanmış nohutla mücadelesini
anımsıyorum.Bileğe kuvvetin sonunda nohutun
kabuğu kalır,posa özellikle bahçede baktığımız
tavuklarımızın yemesi için ayrı kenara alınırdı.Kümeste yemliğe koyduğum
nohut posası tavuklar arasında kavga
mevzu idiJ
Bazen o ince nüansı
nohut zarını ayıklamak için aynı yöntemi kullanıyorum,eğer özlü bir humus elde
etmek istiyorsanız ya kabukları
ayıklayacaksınız yada bileğe kuvvet….
Birde son trend,nohut unu…..Lezzeti kolay yakalamak
isteyenlerin işi,hiç mutfağıma sokmadım.Kullanışı hakkında fikrim yok.
Çukurova yöresine ait dışı etli haşlama içli köfte ve rakının mezesi,ister
yağda kavrulmuş pastırmayla yayvan güveçte sunun,tarif damak zevkinize
göre ekleyeceğiniz tahin,sarımsak,limonsuyu,tuz ve kimyonla ilgili .Aman dikkat
çok iyi karıştırmadan hiçbir malzemeyi artırmayın.
Püf Nokta :Ekleyeceğiniz malzeme ,nohut tadınızın önüne
geçmesin…
Bu süsleme klasik süsleme,
500 gr koçbaşı nohut(Haşlanmış,kabukları alınmış hali
ile,yaklaşık 2-3 su bardağı)
1,5 çay bardağı ılık su
Hazırlanışta:
1 çay bardağı ılık
su
½ çay bardağı Tahin
1 çay kaşığı Kimyon
4 çorba kaşığı
Limon suyu
3-4 diş Sarımsak(ezilmiş)
Tuz
Süslemek için: Kimyon ,kırmızı pul biber,sumak,kıyılmış
maydanoz, arzuya göre salatalık turşusu ve turp
Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye
alın,bir taşım kaynatın,çıkan köpüklü suyu dökün,tekrar sıcak su ekleyip düdüklü tencerenizde tam pişirin(hafif
çatlasın ve kabukları kolay çıkabilecek hal alsın)(Yaklaşık 15-20 dk)
Nohutların kabuklarını temizleyin,ölçüdeki nohut u elde
edin..Kabuksuz nohutları,1,5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye
alın,tekrar ocağa koyun,tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin,pişirin.
Ilınmış nohutunuzu el püre yapıcınızdan geçirerek pürüzsüz hal almasını sağlayın.
Nohutunuz katı bir hal alacak.(bu aşamada derin dondurucuda saklayabilirsiz)
Ilınmış nohutunuzu el püre yapıcınızdan geçirerek pürüzsüz hal almasını sağlayın.
Nohutunuz katı bir hal alacak.(bu aşamada derin dondurucuda saklayabilirsiz)
2.kez kısık ateşe
aldığınız nohutunuza 1 çay bardağı ılık su ekleyin yumuşatın,sürekli
karıştırarak açılmasını sağlayın(1 dk).
Ateşten aldığınız sıcak nohutunuza tahin ,limonsuyu,ezilmiş sarımsak tuz ve kimyonu ekleyin.Çok iyi karıştırın.
Ateşten aldığınız sıcak nohutunuza tahin ,limonsuyu,ezilmiş sarımsak tuz ve kimyonu ekleyin.Çok iyi karıştırın.
Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusunuzu
kimyon,pul kırmızı biber,sumak,kıyılmış maydanoz ile süsleyin.Zeytinyağını
bolca gezdirin.Ilık servis yapın.
Ölçü 7-8
Kişiliktir.Afiyet olsun.
Not :İki pişirmede de
eklenen su miktarları, nohutunuzun cinsi ile doğru orantılıdır.
Haşlamadan sonra 2 kez pişirme yöntemini
denedim,sonuç olumlu olunca da sizle bu yöntemi paylaştım.Nohut 2.kez
ateşe alındığı zaman eklenen malzemeleri ılık halde çok iyi çekiyor ve
iyi karıştırma sonunda özleniyor.Tercih sizin..
Ellerinize sağlık. Ben de humusu çok severim. Bana da beklerim. Sevgilerimle,
YanıtlaSilSelda hanım teşekkür ederim ,mutlaka ziyaret edeceğim.
SilTahin,nohut ve sarımsağın müthiş buluşması .. Ba-yı-lı-rım :)
YanıtlaSilÇukurova mutfağında özellikle rakı varsa vazgeçilmezlerden :)
Sil