Havalar ısınmaya başladı.Ancak gece ile gündüz arasındaki
sıcaklık farkı fazla.Gündüzleri dışarıya çıktığınız zaman sıcak, hareket halindeyseniz terleten
hava ile terliyorsunuz. İnce giyindiyseniz,üşüyorsunuz Mersin’de…
Bahar yağmurlarından ise şuana kadar güzel haber yok, şöyle
şakır şakır yağmur yağmıyor ki, havada dolaşan toz toprak ve mikroplar yerlerde
kendini bulsun.Bazen 3 gün hava kapalı güneş yüzünü göstermiyor,sıcak yağmur
havası esiyor.
Dolaysıyla her zaman olduğu gibi,kışlıkları kaldırıp ara
mevsimi yaşamadan kısa kolluları ve ince kıyafetleri bir anda
giyeceğiz.Havalarda denge olmayınca ,üşütmeye bağlı hastalıklarda beraberinde
geliyor ne yazık ki….
Tarifim bu üşütmelerin ilacı, tavuk suyunun hikmetinden sual
olunmazmış nezle ve griplerde… Ben lezzetlendirmek adına defne yaprağı ve
karabiber tanesi ekliyorum.Bu suyun aroması keyifli kılıyor bu çorbanın
lezzetini.
Herkese mutlu ve sağlık keyifli bir pazar günü dileyerek, tarifime
geçiyorum:
1 adet tavuk göğüs veya 4-5 adet but(kalçasız)
1,5 litre su
1 adet defne yaprağı
3-4 adet tane karabiber
¾ çay bardağı tel şehriye
Tuz
Terbiye için,
1 kaşık Un
1 Adet yumurta sarısı
1 Çorba kaşığı limon suyu
1 çay bardağı su
Tavuk ve suyunuzu çorba tencerenize alın. Defne yaprağı,
tane karabiberi ve tuz ekleyip, tavuğunuzu haşlayın(15-20 dk)
Tavuğu haşlama suyundan çıkarın, soğutun. Eti kemiklerinden
ayırın, küçük doğrayın ve ince liflere ayırın.
Tavuk suyunuzu tekrar ateşe alın, sıcak bir bardak su ve
tavuk etlerini ekleyin, kaynayınca şehriyeleri ekleyerek karıştırın , diğer yandan küçük yanmaz
tavanızda 1 kaşık unu kavurun,bir kasede
yumurta sarısı,un,su iyice çırpın.Çorbanıza alıştırmak için bir kepçe kaynayan
sudan terbiyenize ekleyin,iyice karıştırın.
Kaynayan tavuk suyuna; terbiyeyi , ince akıtarak ve çorbanızı karıştırarak ekleyin(bir
anda dökmeyin kesilmesin)
2 dk kadar orta hararetli ateşte kaynatıp, tuz ve
karabiberini kontrol edin,ateşten alın.
Çorbanızı 5 dk kadar dinlendirin, sıcak servis yapın.
Not :
*Tavuklarınızı derili haşlıyorsanız, çorbanıza yağ koyma
ihtiyacı hissetmeyeceksiniz.Eğer ,tercihiniz daha yağlı bir çorba ise,terbiyeyi
ekledikten sonra arzu ettiğiniz yağı(margarin hariç)ekleyiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder