Çocukken hiç
annenizin yaptığı yemeğin suyunu içip
,tanesini tabağınızda bıraktığınız oldu mu?
Ya da açıkça
şöyle sorayım:Annenizin bin bir emekle yaptığı yemeğin suyunu
kaşıklayıp,tanelerini tabağınızda gördüğü zaman “Eşek hoşaftan ne anlar suyunu
içer tanesini bırakır “diye bitir tabağındakini diye kızar ifadesini anımsıyor musunuz?
Çocukluk
garip işte,bunu yaşamayan çocuk çok azdır tahmin ediyorum.Seçicilik belki
,tanesini yemem diye inatlaştığımı anımsıyorum.Muhtemelen sevmediğim bir
yemektir.
Çocukluktan
çıkıp ,aklımız erdiğinde bu yemeğin yoğurt sosu için kimin tabağına fazla
konacak diye merakla gözlediğimi anımsıyorum.Neden acaba diye kendime sormama
gerek yok,çünkü kuzu etini lezzetli kılan aslında bu pişmiş yoğurt sos….Sosunu
taze ekmekle tüketip,etleri kenara ittiğimi hatırlıyorum.
Elbette bu
tarifi lezzetli kılan evde yapılan yoğurt,beyaz mermerşahi bezden süzülerek
hazırlanır her daim buzdolabımızda süzmesi hazır ……
Benim bu konuda alışkanlığım devam
ediyor.Kışın şehir evinde sütçüyle,yazın yaylada ineğin memesinden çıktığı gibi
kapıma gelen kaynamaya hazır ılık süt ile.
Tarif için
oğlak ve kuzu eti olmazsa olmaz, kuzu eti sevmiyorsanız dana eti ile de
yapmanız mümkün.
Anne
mutfağından benim mutfağıma ölçülü nefis Yoğurtlu Et tarifim şöyle :
500 gr süzme Yoğurt(ev süzmesi)
1 Yumurta
1kaşık un(silme)
1 Kaşık tereyağ
500-600 gr kuzu incik
1 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
1 Yumurta
1kaşık un(silme)
1 Kaşık tereyağ
500-600 gr kuzu incik
1 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Etimizi düdüklü tencereye alıyoruz, tüm soğan ve zeytinyağını ekliyoruz.Üzerini tam kapatmayacak şekilde su ekliyoruz,tam pişiriyoruz.Et suyunu ılıtıyoruz.
Süzme yoğurdu, yumurta ve unu derin bir teflona alıyoruz, koyu boza kıvamı elde edinceye kadar ılık et suyunu ekleyip, iyice karıştırıyoruz.Önce harlı sonra yavaş ateşte pişiriyoruz.Harlı ateşte iken sürekli karıştırmalısınız, yoğurt bir süre sonra teflonda kendi içinde dönmeye başlayacak, bir elinizde mutfak bezi bulundurmanızı tavsiye ederim, sağa sola sıçrıyor ısı yükseldikçe,en son tereyağını ekleyin.
Pişmiş yoğurt hazır olunca, etlerinizi ve tuzu pişmiş yoğurda ekleyin, 1-2 dk daha çevirdikten sonra altını kapatın...
Arzu
ederseniz cam fırın kabında hafif üstünü kızartabilirsiniz.
Not : Eğer yemeğinizin kıvamı koyu gelirse et suyu ekleyebilirsiniz.
Yumurta yoğurdun kesilmesini engelliyor.Süzme yoğurdum ev süzme yoğurdu olduğu için hafif tuzlu olur,tuzunu damak zevkinize göre en son ekleyin.
Bu yemeği bir gün önceden pişirir ertesi güne ikram ederseniz, daha lezzetli oluyor.
Not : Eğer yemeğinizin kıvamı koyu gelirse et suyu ekleyebilirsiniz.
Yumurta yoğurdun kesilmesini engelliyor.Süzme yoğurdum ev süzme yoğurdu olduğu için hafif tuzlu olur,tuzunu damak zevkinize göre en son ekleyin.
Bu yemeği bir gün önceden pişirir ertesi güne ikram ederseniz, daha lezzetli oluyor.
Sofranızda sıcak sıcak damak tadına varırken,karabiber serpiştirmeyi unutmayın.
Afiyet olsun
Afiyet olsun
Keriman hanım, bu ne güzel bir yemek. Bayıldım.
YanıtlaSilBaharın taze süt kuzularıyla muhteşem olacaktır.
Yapacağım en kısa zamanda...
Anneciğiniz ne güzel yemekler öğretmiş size biz de sizden öğreniyoruz.
Ellerinize sağlık.
Güzel bir haftasonu diliyorum, sevgiler.
Teşekkür ederim Sare hanım,bu lezzet unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet...Bu lezzeti seveceğinizden eminim.
SilUyyy uyy nefis şu en alttaki foto gel gel diyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBenden belki bu yazıyı okuyanlara öneri. yoğurdunuzu mayaladınız ertesi güne kadar kaşık vurmayınız artı tencerenizin üzerien temiz bir mutfak bezini katlıyarak seriniz. Yorğurdun suyunu emmeye başlar ve tencerenin kapağını kapatıp bezin ucunu hafif kenardan sarkıtınız. altına bir kase koyunuz. ordan damla damla kaseye su akar. Kase doldukça değiştirin. yoğurdunuz süzme yorğurt gibi olur. Akan suyu atmayın , dökmeyin poğaça ve hamur , puf kızartmalarınızda kullanın. Torba yoğurdu gibi çok katı olmasada susuz güzel bir yoğurdunuz olacaktır.
Ah Nursevin hanım ,süzme yoğurt evimizde bolca tüketildiği için yoğurt suyu herzaman mevcut.Bazen 1-2 bardak tüketirim.Mayalı hamurlarda ve puf kızartmalarımda mutlaka deneyeceğim.Öneriniz için teşekkürler
Sil