Yıkanan ve sapları ayıklanan erikler önce yöresel deyimle olarak eriklerimiz önce "pörtletilir":Yani kendi suyu salıncaya kadar,çatlayıncaya kadar pişirilir.Ben bakır tencerede kullandığım için 1 çay bardağı kadar su ekliyorum.15-20 dk harlı ateş yeterli....
Pişen erikleri bakır süzgeçime alarak süzülmesini bekliyorum.Çıkan özlü suyu kenara alıyorum.1-2 subardağı kadarını marmelatımı kaynatmak üzere kenara ayırıyorum.İşte şurubu bu sudan yapacağız.Sıcak erik suyuna kontrollü sürekli karıştırarak ve eriterek damak zevkime göre şeker ekliyorum.Ardından ateşe tekrar alarak tekrar kaynatıyorum.Çıkan köpüğü topluyorum.Soğuttuğum koyu kıvamlı şurubumu şişeleyerek kışlık olarak saklıyorum.Önerim,eriğin doğal ekşiliğini yok etmeyin....
Marmelat yapımı için ise bakır süzgeçte soğuttuğum erikleri elimle sürterek üzerinde posasının kalmasını sağlıyorum.
Çıkan ezmeyi (pulp'u) ölçülüyorum.1 ölçü ezmeye ,aynı kabın ölçüsünde bir parmak eksiği şeker ekliyorum.Nedeni eriğin hafif mayhoş tadını şekerle yok edip,şeker tadı baskın bir reçel elde etmek istemediğim için....
Ayırdığım erik suyu,ezilmiş erik ve şekeri bakır tenceremde karıştırarak tekrar ocağa alıyorum.Kaynadıktan sonra ocak hızını yavaşlatarak 10 dk kadar pişiriyorum.Toplayabildiğim köpüğü topluyorum.
Köpüğü tamamen kesmek için yarım tatlı kaşığı tereyağı ekliyorum.1 tatlı kaşığı limon tuzunu ekliyorum.
Marmelatımı 1-2 gün cam ve emaye yayvan kapta güneşte pişiriyorum.(üzerine tülbent veya mutfak şemsiyesi ile kapatın)
Kavanozlayıp serin yerde saklayın ,Afiyet olsun.
Görüntüsüyle gözleriniz, lezzetiyle damaklarınız bayram ediyordur.
YanıtlaSilKeriman hanımcım, ellerinize sağlık.
Kimler dikti ise onlardan da Allah razı olsun demek lazım.
Ellerinize sağlık çok güzek görünüyor.Blogda yeniyim...Sizide bekliyorummmm......
YanıtlaSil