Ne zaman bu gün ne pişirsem diye eşime sorsam , etli nohut
yapar mısın der…Aklına başka lezzet ismi gelmediği için değil, etli nohutu çok
sevdiği için.
Anne mutfağında
kemikli moz et dediğimiz incikle pişerdi etli nohut, renksiz….Serviste
kırmızı pul biber sarımsak ve limon suyundan sos hazırlanır, nohutlu paça gibi olurdu. Hatta yemeğin suyu ve taneleri
kaldığında nohutlu pirinç pilavı mutlaka pişerdi malum mis gibi kemikli et
suyu….
Eşime ilk pişirdiğimde hasta yemeği gibi rengi yok diye
burun kıvırdı ,ama nohut olsun çamurdan olsun yedik elbette….
Salçalı pişirmeyi zaman içinde alışkanlık edindim, eh suyuna
pilav olmuyor ama yapacak bir şey yok.
Tarifimde ilk kez kuru domates de kullandım, yeşil biber
yerine kapya biberde kullanabilirsiniz. Kuru domatesi ben haşlayıp derin
dondurucuya koyuyorum çıkarıp kullanması kolay oluyor. Domatesler daha
tezgahlar da kırmızı kırmızı kış domatesine geçiş yapamadık, kış ortalarında
konserve domateslerinizi de kullanabilirsiniz.
Yemeğimin yanı kayınvalidemin elinden dolma biber turşu pek
yakıştı…..Tarifimize geçelim mi?
2-2.5 su bardağı nohut
150-200 gr kuzu kuşbaşı
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet çarliston biber
2-3 kuru domates
1 adet rendelenmiş domates
1 çorba kaşığı biber salçası
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tere yağ
Kimyon karabiber tuz
Akşamdan ıslattığınız nohutu 10 dk kadar haşlayın,çıkan
köpüklü suyu dökün.Düdüklü tencerenize kuşbaşı eti ,zeytinyağını ve 3 çay
bardağı kadar suyu alın.Etiniz suyu çekinceye kadar pişirin.Etiniz kendi yağını
da salacak. Yemeklik ince doğranmış soğan ve biberi ekleyerek kavuralım.
Ardından ince kestiğimiz kuru domatesi ekleyelim.Kavurmaya devam edelim.
Biber
salçası,domatesi bir bardak kadar suyla iyice ezelim.Nohut ,salçalı suyu ve tereyağını tenceremize ekleyip bir taşım
kaynatalım.En son malzemenizin üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip,tuz kara biber ve kimyon(1 çay
kaşığı kadar) ekleyelim.
Düdüklü tencerenizin kapağını kapatıp orta hararetteki
ateşte 15-20 dk pişirelim. Yemeğinizin
pişme süresi düdüklü tencerenize göre ve ateş hızınıza göre değişebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder