Kimyon benim mutfağımın mucizevi bitkisi. Hem lezzet hem de
sağlık açısından her mutfakta bulunmalı kanımca…
Mideyi rahatlatan, hazmı
kolaylaştıran, sinirleri yatıştıran ve yüksek tansiyonu düşüren, nefes darlığı
ve astıma a iyi gelen demir deposu
kimyon Maydonozgillerden… Kullandığımız kısmı tohum kısmı.
Orta Doğu mutfağında bolca kullanıldığını biliyordum,
araştırmam esnasında Meksika ve Şili mutfağında da bolca kullandığını öğrendim.
Köftelerimde ,et yemeklerimde ,sakatatlarda
ve humusta mutlaka kullanırım.
Bulgur işlerine de çok yakışıyor kimyon, hafif baskın acımsı
tadı olduğu için kontrollü eklemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Özellikle
Kısıra…. Kısır, bulgurun pişmeden kullanıldığı bir lezzet olduğu için hazım
kolaylaştırıcı olarak ve lezzet olarak mutfağımda mutlaka eklenir.
Kimyonu evde hazırlamak çok kolay, sadece elektrikli kahve
değirmenine ihtiyacınız var. Aktarlarda her zaman bulunuyor diş kimyon.
Fotoğrafta tepside gördüğünüz kimyon 200 gr civarı ve fiyatı 2.88 TL …Oldukça
ekonomik evde hazırlamak kimyonu.
Yapılışı ise şöyle,
Geniş bir kaba aldığınız kimyonu 1-2 defa yıkayın .Asla suda bırakmayın. Kabın
dibine çöken kum tanecikleri gördüğünüzde evde yapmanın ne kadar sağlıklı
olduğuna karar vereceksiniz.
Yıkanmış kimyonu tel süzgece alın, suyu süzülsün. Ardından
temiz bir mutfak bezini tepsiye serin, suyu süzülmüş diş kimyonu yayın.
Benim kimyonum tozsuz kapalı cam balkonda 3 günde kurudu. Yine
de havalar şuara çok sıcak olmadığı için, kurumuş kimyonumu 1-2 dk teflon
tavada son kalan nemini almak için ısıttım.
Soğuduktan sonra elektrikli kahve değirmenine alarak çekin.
Ben yıkanmış kimyonu kavanozumu dolduracak kadar çekiyorum, bittikçe tazesini
çekiyorum.
Diş kimyonu ve toz kimyonu
baharat dolabında saklayabilirsiniz.
Harika ;iyi ki gördüm yazınızı ,bundan böyle karabiberi çektiğim gibi kimyonu da kendim öğüteceğim.Teşekkürler ellerinize sağlık.Selam ve sevgiler.
YanıtlaSilSize fikir verdiysem ne mutlu Arzu hanım..Baharat üreticileri beni sevmeyecek :)
Silevet bu kimyonu biliyorum. lahusalara süt gelsin diye kaynattığımız çaylara karıiştırıyorduk. Demek biizm kimyon böyle oluyormuş.. çok teşekkürler bilgi için.ELLERİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilEn önemlisi katkısız oluşu Nursevin hanım,süt yaptığını okumuştum...Teşekkür ederim.
Sil